poručík v. v. Vjačeslav Viskočil (* 1927  †︎ 2014)

Dva roky jsem byl v dějstvujuščej armii a pět let v strojbatě

• černobylská havárie

• 1991 - eemigrace do ČR

• 2000 - hodnost poručík v. v.

• zemřel 27. února roku 2014

Vjačeslav je ruská varianta českého jména Václav. Toto jméno dostal syn manželů Fjodora a Anny Viskočilových, který se narodil 5. února 1927 v obci Kolonie Zubovština (od roku 1946 přejmenované na Malou Zubovštinu) v tehdejší sovětské části Volyně. Oba rodiče Vjačeslava Viskočila byli Češi, jejichž předci přišli na Volyň v 70. letech 19. století z Moravy. Rodiče vlastnili malé hospodářství. Vjačeslav měl dva bratry a sestru.

První vzpomínky má Vjačeslav Viskočil na hladomor na Ukrajině v roce 1933. Vzpomíná, jak šli s tatínkem shánět jídlo. „Pamatuju, jak jsem pomáhal tátovi tahat pilu. Řezali jsme lípu a z těch opilek a shnilých erteplí se dělaly placky.“ Lidé během hladomoru museli prodávat zlato a šperky, aby si vůbec mohli koupit něco k jídlu.

V Zubovštině byla česká škola, kde Vjačeslav absolvoval povinnou školní docházku. Poté pomáhal otci v rodinném hospodářství. Doma u Viskočilových se hovořilo česky a prakticky celá Zubovština byla obývána volyňskými Čechy. V roce 1941 se Zubovština dostala pod německou okupaci. V regionu působili jak partyzáni, kteří podle vzpomínek pana Viskočila zaútočili na německý závod na máslo, tak i banderovci, které musel Vjačeslav po vstupu do Rudé armády hledat. „Z vojenkomatu (náborového střediska – pozn. aut) jsme chodili do lesa a hledali jsme banderovce.“ Žádného však nenašli.

Vjačeslav Viskočil byl povolán do Rudé armády v 17 letech, v prosinci 1944. Sloužil u dělostřelectva v 1851. protiletadlovém dělostřeleckém pluku, kde se stal zástupcem velitele družstva. V jednotce sloužily dokonce i ženy. „Dělaly to samé, co jsme dělali my.“ První nasazení zažil Vjačeslav při obraně mostu přes Dněpr. Poté prošel přes Polsko do Německa, kde ho zastihl konec války. „Slavilo se.“  V Rudé armádě sloužili i bratři pana Vjačeslava. Bratr Rostislav, který narukoval již v roce 1940, padl koncem války v Polsku.

Po válce se Vjačeslav Viskočil domů nevrátil, byl přeložen do tzv. strojbatu (stavebního praporu) na Ural, konkrétně se jednalo o 140. odloučený stavební prapor „Byl příkaz, že z Německa musí všichni pryč, tak nás vezli až na Ural(…) Strojili (rus. stavěli – pozn. aut.) jsme domy, aerodromy, všechno.“ Za celých sedm let služby v armádě se dostal na dovolenou domů jen jednou. Stavební prapor působil ve Sverdlovsku, Čeljabinsku, Ufě, a dokonce i na Kavkaze v Baku. Pracovalo se  osm hodin denně, spalo se v kasárnách.[1]

V srpnu 1951 byl Vjačeslav Viskočil konečně propuštěn z armády a vrátil se do Malé Zubovštiny, kde začal pracovat v místním kolchoze. „Já jsem neměl těžkou práci, byl jsem tam kinomechanikem. V noci jsem hlídal. Měl jsem tam dvě práce.“ Pracoval také v kravíně a přeháněl dobytek na druhý břeh Dněpru, kde ho předával a vracel se zpátky domů. V roce 1952 si vzal volyňskou Češku Natašu a roku 1955 se jim narodil syn. V Malé Zubovštině si koupili hrubou stavbu domu. „Já jsem všechno dělal, štukatury jsem dělal…“ Viskočilovi měli také malé hospodářství, chovali prasata a krávy.

V dubnu 1986 explodovala jaderná elektrárna v Černobylu, vzdálená jen 60 kilometrů od Malé Zubovštiny. Sovětské úřady ale obyvatele neevakuovaly a nechaly je v postižených oblastech dále žit. Až v roce 1991 dostali volyňští Češi žijící na teritoriu postiženém radioaktivním spadem možnost vrátit se do vlasti svých předků. Většina Čechů této možnosti využila, byl mezi nimi i pan Viskočil, ale „někteří zůstali, málo jich tam zůstalo“.

„Letěli jsme z Kyjeva letadlem. Co jsme měli, hospodářství, tak jsme naložili na auta a sami jsme letěli letadlem.“ Vjačeslav Viskočil s manželkou se usadil v Kuřívodech u Ralska. V roce 2000 obdržel od českého ministerstva obrany hodnost poručík v. v.

[1] V. Bilický ve svém článku o významných osobnostech Ralska píše: „Právě proto, že dovršil 18 let, byl zařazen do armády k 140. odloučenému stavebnímu batalionu. Tak jako mnozí ‚cizinci‘ žijící v SSSR – Češi, Maďaři a jiní, byl i on poslán Stalinem za ‚odměnu‘ na Sibiř.“ Z toho by vyplývalo, že se nejednalo o obyčejné přeložení, nýbrž o snahu izolovat ty občany, které sovětský režim paranoidně považoval za nebezpečné. V tomto případě jen proto, že pan Viskočil byl původem Čech a žil nedaleko státních hranic. Zdroj: http://www.expozice-ralsko.estranky.cz/clanky/osobnosti-ralska/osobnosti-mesta-ralsko.html.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vladimír Kadlec)