Tomáš Titze (* 1945  †︎ 2023)

Zprvu přišla do Sudet sebranka. Češi pálili obrazy, dávali je k husám

• v Německu potkal svou ženu Danu, vzali se v roce 1992

• do severočeského Rumburku se vrátil v roce 2005

• pořádal přednášky o vyhnání sudetských Němců

• zemřel 31. ledna 2023

Tomáš Titze pocházel ze staré, vážené, německé tkalcovské rodiny. „Vysledoval jsem svoje předky, kteří žili v téhle zemi, až do roku 1700. V druhé polovině 19. století se začali silně prosazovat a zanechávat za sebou hlubokou stopu v celém kraji,“ začíná vyprávět s velkou vášní a pýchou pamětník. „Můj praděda Franz Seraph Kunert, měl před vznikem Československa v sousedním Seifhennersdorfu textilní manufakturu. Zaměstnával v ní až šedesát lidí.“

Tomáš Titze pečlivě studoval zmínky o úspěších svých předků. Podařilo se mu nashromáždit spoustu dokumentů, účetní knihy, korespondenci a další cenné archiválie. „Jedná se hlavně o deníky jeho matky Erny zachycující válečné události. Dění v době, kdy se vdala a pak také, když čekala Tomáše. Je v nich i zachycený boj o to, aby mohli členové rodiny po druhé světové válce v Československu zůstat. A boj o jejich živnost, “ popsal rozsáhlou sbírku vedoucí oddělení Státního okresního archivu v Děčíně Mgr. Jan Němec. Do archivu na zámku v Děčíně postupně cenné dokumenty putují.

My, sudetští Němci máme právo na restituci

Pamětníkovi předci uměli výborně svoje řemeslo a byli hrdí na to, čím jsou. Takovou výchovu měl i on sám. „Jsem sudetský Němec! Jedna z posledních generací, která ví, že má nezadatelné právo na restituci, na vrácení zabavených majetků,“ dodává.

Příčilo se mu mluvit o vyhnání sudetských Němců po druhé světové válce jako o odsunu. „Při plném vědomí toho, co moji předci dokázali, jak se oni a další němečtí obyvatelé zasloužili o rozkvět tohoto regionu, jsem se jen těžko vyrovnával s tím, čemu museli po válce čelit,“ otevírá pamětník bolavé téma. „Nesnáším výraz odsun. Zní tak nevinně. Přitom to bylo vyhnání, během pár hodin si původní obyvatelé museli sbalit svých pět švestek a odejít z domovů. Do jejich ještě teplých postelí ulehli lidé z vnitrozemí,“ vysvětluje.

„A přišla zprvu ta nejhorší sebranka. Lidé, co si chtěli urvat co nejvíc. A neměli vůbec ponětí o hodnotě věcí. Pálili obrazy, dávali je třeba k husám jako zábrany. Prostě zvěř,“ dodává se smutkem v hlase pamětník.

Odmítli hajlovat, tak je gestapo zavřelo

Jeho děd vlastnil textilní dílnu. Jak sám pamětník říká, dostal rodinné podnikání na světovou úroveň. „Jeho firma Franz Kunert-Textiles Kunstgewerbe například přišla s tenkrát revoluční technikou filmového tisku. Mezi dvěma válkami měl podle jedné z dochovaných účetních knih zákazníky po celém světě. Třeba v Mezopotámii, dnešním Iráku. Také ve Skandinávii nebo Jižní Americe.“

Během války musela rodinná firma přejít na válečnou výrobu. „Bylo to jednoduché. Muži byli ve válce, do fabrik musely ženy a měly dlouhé vlasy. A to nebylo u soustruhů bezpečné. Naše dílna tak vyráběla šátky, do kterých si ženy mohly vlasy zavázat.“

Pamětníkův otec a dědeček se ještě před jeho narozením dostali nejednou do křížku s gestapem. „Děda byl po první světové válce dost nemocný. Navíc se několikrát neúspěšně pokusil emigrovat do Švédska, československé občanství se mu podařilo získat až po intervenci u samotného Klementa Gottwalda. Můj otec taky nebyl schopný narukovat do armády a tak museli oba nastoupit náhradní službu k hasičům,“ vypráví pamětník, jak se rodině vedlo během druhé světové války. „Na hasičskou schůzi přišli oba neoholení, v bačkorách a odmítli zvednout ruku k německému pozdravu. Následovalo udání. Nejdřív zavřelo gestapo dědu na šest týdnů a pak i mého otce. Gestapo bylo ve Varnsdorfu, otec i děd pak museli zaplatit pokutu každý po tisíci říšských markách.“

Rodiče nám do ničeho nemluvili

Tomáš Titze byl poválečným dítětem, narodil se 2. září 1945. „Bylo to v době nejdivočejších odsunů Němců. U mého narození byly tři sudičky. Židovský primář, doktor E. Springer, který se vrátil z koncentračního tábora, řádová sestra a ruská sanitářka. Takhle začal můj život,“ usmívá se u vyprávění. „Po válce jsme, my Němci, byli lovná zvěř. Nesměli jsme ani používat veřejnou dopravu, a tak si mě musela maminka Erna z porodnice odvézt domů koňským povozem.“

Pamětníkovi rodiče byli vzdělaní lidé. Hlavně maminka, která hodně četla. Však taky Kunertova knihovna v domě jejího otce byla široko daleko vyhlášená. „Maminka absolvovala rumburské gymnázium, dodnes tam mají schované její výkresy, byla nadaná žákyně,“ vysvětluje Tomáš Titze. Dodává, že matka i otec byli dosti svobodomyslní a dětem do toho, co si mají myslet nebo co dělat, příliš nemluvili. Doma se u nich mluvilo výhradně německy a tělesné tresty se nepraktikovaly.

„V první třídě jsem měl katechismus. A protože jsem byl divoké dítě přírody, oponoval jsem. Dostal jsem od vyučujícího facku a v té chvíli jsem se rozešel s náboženstvím,“ začíná vyprávět o tom, co ho v životě formovalo. „Ve třetí třídě na mě učitelka ukázala a řekla, ať se na mě spolužáci podívají, že mám špatný sociální původ. Že můj děda zaměstnával šedesát lidí a vykořisťoval je. A tak jsem se rozešel i s komunismem,“ dodává pobaveně pamětník.

Rodinná manufaktura šla pod národní správu

Po válce se rodině pamětníka vedlo všelijak. „Přišla nová doba a začala zajímavá etapa našeho života, děda měl být vyvlastněn a jako do všech německých továren, i k nám přišel národní správce,“ vysvětluje Tomáš Titze. Mezi hlavní nástroje oživení válkou zdevastovaného hospodářství v Československu totiž patřilo znárodnění klíčových národohospodářských odvětví a konfiskace movitého i nemovitého majetku. Dopadala nejen nejen na lidi německé národnosti, ale i na ty, kteří se provinili proti československému státu a byli označeni za zrádce, kolaboranty či osoby státně nespolehlivé.

„Vzpomínám si na národního správcem v dědečkově továrně. Jmenoval se Josef Šír. Všude kouřil, i tam kde se nesmělo. Odnesl odborné knihy, bral si z podnikové kasy peníze a ničemu nerozuměl. Byl to nějaký kriminálník, možná i vrah,“ spekuluje pamětník.

V roce 1950 přišla rodina o manufakturu úplně. Z továrny tenkrát vynosili dvacet tři tun různého vybavení. „Z velké části nové tkalcovské stavy a další věci jsme museli prodat jako šrot. Ani textilní továrně v Rumburku jsme je nesměli nabídnout.“

Celá situace byla pro rodinu obrovským psychickým náporem.Děda umřel, už toho měl dost. A naši se začali živit porůznu,“ vypráví Tomáš Titze. „Otec pracoval jako mistr v chemické čistírně a barvírně ve firmě Krasa.“ Maminka byla doma. Vyráběla tašky, napínala háčkované dečky a záclony.“ Pamětník nastoupil v roce 1959 do Teplic na učební obor barvíř-detašér. Praxi si odbyl u otce v podniku.

V roce 1966 musel Tomáš Titze na vojnu. „Nejdřív jsem byl v Milovicích, pak na poddůstojnické škole v Mladé Boleslavi a závěr dvouleté vojenské služby jsem dosloužil v Milovicích,“ vzpomíná pamětník na vojenská léta. „Tam byli samí průšviháři, většinou důstojníci, kteří se nemohli dostat výš v hodnostech. Němec jsem tam byl já jediný a sloužilo tam ještě pár maďarských kluků,“ uvádí. Vojna se s nimi nemazlila. Platilo heslo: Voják se stará, voják má.

„Vzpomínám si na zimní cvičení, na ubohé potravinové dávky. Pak se jednou ukázal jeden z těch maďarských kluků, Ferry se jmenoval. V náručí měl šedý igelit, v něm toaletní papír, čokoládu, cigarety, bylo tam všechno. A my se ho ptali, kde to vzal. Nakonec nám slovensko-maďarsky odvětil, že to ukradl důstojníkům.“

Po srpnové okupaci už jsem tady nechtěl žít

V roce 1968 po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy pamětník zjistil, že v rodné zemi nemůže vydržet. „A tak jsem v roce 1969 podal žádost o vystěhování do Německa. Bylo nás tenkrát asi patnáct tisíc, co chtěli z Československa odejít. Dostali jsme sice povolení, ale pak se cosi zadrhlo,“ vzpomíná s hořkostí v hlase na svou třináctiletou snahu opustit okupovanou zem v srdci Evropy.

Tři roky mu trvalo, než úředně správně zformuloval první žádost, ani tak neměl vyhráno. „Bylo asi patnáct institucí, které musely vystěhování schválit. A tak si mě pinkaly jedna od druhé. A když jsem u některého úřadu stihl požadovanou lhůtu pro vyřízení mé věci, u druhého mi propadla. Bylo to čiré zoufalství,“ vypráví rozhořčeně pamětník. „Tenkrát jsem pracoval v Bytexu, tam byl po okupaci Československa nainstalovaný nějaký Jiří Hernych, byl u dělnických Lidových milicí, tvrdý komunista. Žádost musela přes něj, zamítl ji a musel jsem začít znovu,“ popisuje dlouholeté marné snažení. „Nemohl jsem dát ani výpověď, protože jsem byl vyučený odborník a nechtěli mě pustit.“

Ze zoufalství začal práci sabotovat. „Jednoho dne mě konečně ze zaměstnání uvolnili a já šel na německou ambasádu. Byl tam takový ryšavý Bavor. Všechno jsem mu vypověděl, ukázal, že mám nárok na azyl v Německu a on mě vypoklonkoval.“

Během dlouhých let, kdy se pamětník snažil dostat se z Československa, odolával pravidelně nabídkám ke vstupu do komunistické strany. „Chodily k nám většinou staré komunistky, slibovaly, že když to podepíšu, budu moci vyjet za hranice. Já se vždycky tak rozčílil! Byl jsem v očích režimu lump se záznamem o politické nespolehlivosti, kdybych vstoupil, tak se ze mě stane rázem kabrňák. Vždycky jsem je hnal ze dveří,“ dodává rozezleně.

Po třinácti letech a několika přímluvách lidí na vyšších úředních místech dostal Tomáš Titze povolení k odjezdu. „Jednoho dne přišel přípis z Děčína, abych si vyzvedl papíry. Musel jsem ale během pěti dnů zmizet. Co šlo prodat, to jsem prodal a po pěti dnech jsem z Československa odjížděl v roce 1982 vlakem se dvěma taškami a šestnácti markami v kapse.“

Soudruzi ale měli Tomáše Titze v hledáčku, svědčí o tom Protokol registrace svazků agenturního a kontrarozvědného rozpracování z Krajské správy sboru národní bezpečnosti v Ústí nad Labem, která na něj od roku 1986, dva roky po jeho odchodu z Československa, vedla spis jako na prověřovanou osobu. Pamětník totiž pravidelně jezdil za maminkou, při každém překročení hranic se musel hlásit na příslušných úřadech. Osobní spis prověřované osoby StB zaváděla k zakládání dokumentů takzvaného prověrkového charakteru k osobě, o kterou se zajímala. Ať už z toho důvodu, že z její strany očekávala potenciální nepřátelské jednání vůči režimu, nebo ji vytipovala k tajné spolupráci. Tomáš Titze si však  se Státní bezpečností nikdy nic nezadal.

V Německu se živil, jak se dalo. „Pracoval jsem většinou v lese. Během deseti let jsem vystřídal asi dvanáct adres,“ prohlašuje.

Na otcův pohřeb jsem přijet nesměl

Dění v Československu sledoval Tomáš Titze ze zahraničí. „Naši s mým odjezdem nesouhlasili, ale co se dalo dělat, já tu neměl stání. Táta zemřel v roce 1984, dva roky po mém odjezdu a nebylo možné, abych mu přijel na pohřeb. Vízum na pohřeb bylo z československé strany zamítnuto.“

V Německu potkal svoji ženu Danu, vzali se v roce 1992. „Má českoněmecké kořeny, pochází z Vrchlabí a pracovala jako lékárenská laborantka. Když jsme se potkali, bylo mi už čtyřicet a tak jsme spolu neměli ani děti,“ dodává pamětník. Po sametové revoluci v roce 1989 začal i s ženou do Čech pravidelně jezdit.

„Nadobro jsem se do Čech vrátil v roce 2005, moje žena Dana se ke mně připojila o sedm let později, kdy odešla také do důchodu. Sedmnáct let jsme si opravovali dřevěný dům, který nechali postavit moji prarodiče v roce 1926 a který stával a stojí nad původní textilní dílnou prarodičů,“ končí pamětník pomalu s vyprávěním.

Celý život ho bavilo fotografování a knihy. V posledních letechsvého života  často docházel za studenty, kterým předkládal svůj pohled na vyhnání sudetských Němců z Československa po druhé světové válce.

Tomáš Titze zemřel 31. ledna 2023 v Rumburku.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy regionu - Ústecký kraj (Daniela Pilařová)