Prof. Ing., DrSc. Miroslav Šťastný (* 1932)

Nesměl jsem učit na vysoké škole, protože bych nakazil studenty svým nevhodným politickým zaměřením

• v letech 1970–1993 byl vedoucím Oddělení výzkumu proudění v parních turbínách

• v letech normalizace nemohl pedagogicky působit

• podílel se na vybudování turbínových laboratoří ŠKODA a ZČU

• podílel se výstavbě Jaderné elektrárny Temelín

• získal několik titulů na univerzitách, je členem řady národních i mezinárodních vědeckých a odborných společností

• vlastní dvanáct českých patentů a dva evropské

• roku 2008 obdržel ocenění Česká hlava v kategorii Invence

• 28. října 2012 obdržel Medaili Za zásluhy II. stupně od prezidenta České republiky Václava Klause

Miroslav Šťastný je významná osobnost v oblasti české vědy – parních turbín a turbostrojů. Za svůj život získal mnoho titulů a ocenění.

Dětství prožil v Bělé pod Bezdězem, kde se také 5. dubna 1932 narodil. Raný věk prožil s mnoha zážitky. Jeho budoucnost se začala odvíjet po nástupu na gymnázium v Jindřichově Hradci, kam nebyl málem přijat z důvodu nervozity u zkoušek. Poté pokračoval ve studiu na ČVUT v Praze.

Po ukončení studia nastoupil do plzeňské Škodovky, kde začal vyvíjet spalovací turbíny do letadel a lokomotiv. Ze začátku byl ubytován na ubytovně, později se zde oženil a dostal přislíbený byt.

V letech 1970–1993 byl vedoucím Oddělení výzkumu proudění v parních turbínách. Měl podíl na zvýšení výkonu parních turbín a zprovoznění turbín v Temelíně. Dodnes tyto turbíny pracují úspěšně v České republice a mnoha zemích světa.

Podílel se na budování turbínových laboratoří ŠKODA a ZČU a přispěl ke zvýšení jednotkového výkonu parních turbín ŠKODA z 55 MW na 1000 MW. Má zásluhu také na tom, že byla uvedena do provozu Jaderná elektrárna Temelín.

Za svůj život získal několik titulů na univerzitách, je členem řady národních i mezinárodních vědeckých a odborných společností. Vlastní dvanáct českých patentů a dva evropské.

Za svoji neúnavnou práci v oblasti turbín získal několik významných ocenění – Medaili Za zásluhy II. stupně 28. října 2012 od tehdejšího prezidenta České republiky Václava Klause nebo například ocenění Česká hlava v roce 2008 v kategorii Invence.

Nyní žije poklidným životem v centru Plzně, nadále pracuje na Západočeské univerzitě a příležitostně vypomáhá i v oblasti vědy.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Lukáš Kopecký)