Marie Sněhotová

• „Ve Vratimově ve škole byl soudruh ředitel Mosler. Vyšla jsem nahoru po schodech, tam stál pan ředitel. Pro mě to byl pořád pan ředitel, já to nemohla překonat. Řekla jsem: „Dobrý den“. A on řekl: „Zpátky dolů“. Já jsem nechápala, ale sešla jsem zpátky dolů a pak už jsem neříkala nic, když už jsem jednou pozdravila. A on řekl: „Ty nevíš, že se zdraví 'Čest práci?' " Tak jsem jenom sklapla a soudruhu řediteli jsem se od té doby vyhýbala nebo ho pozdravila 'Čest práci'.“

• „My bydlíme kousek, tak jsme tam šli s manželem. Byli jsme v šoku. Tam jezdilo jedno hasičské auto za druhým. Snažili se to uhasit , ale nešlo to. Požár se šířil dál. Až po páté už to dohořívalo. Ta věž spadla, to se úplně zbortilo, i loď. No a pak přijel pan biskup v šest ráno. Tak jsme byli rádi, že mezi nás přišel a slíbil, že se postará, aby byl kostel vybudovaný. A zase byly rozepře. Někdo chtěl kamenný, že je to bezpečnější než dřevěný. Jiní chtěli, aby byl zachován. Pan biskup byl také pro to, aby byl zachován ten původní. Manžel už byl v důchodu, tak tam strávil s dělníky hodně dnů, jak se stavělo, jak se tesaly trámy a jak se to stavělo.“

• „Vzpomínám, maminka byla věřící a tatínek chodil do kostela, ale ne moc. Soused pan Kaloč ho přemluvil, říkal, že se bude mít, že v socialismu bude vše dobré. Tak se nechal zviklat a volil v roce 1946 komunisty. To mi bylo osm let, ale slyšela jsem, jak se rodiče dohadují mezi sebou a nebylo to nic příjemného. Pak přišel únor a tatínek okamžitě vystřízlivěl, když viděl, co se děje. A pak z něho toho kapitalistu udělali. Tak jsme žili skromně. To nebylo žádné bohatství.“

• 1

Ostrava, 06.09.2022

Komunisté mně vadili, ale nebála jsem se jich

Portrét Marie Sněhotová, okolo roku 1990
zdroj: archiv pamětníka

Marie Sněhotová se narodila 30. srpna 1938 v Ostravě – Hrabové. Její otec Bohumil Balušek byl švec, jemuž komunisté v 50. letech znemožnili soukromě podnikat. Znala řadu obyvatel Hrabové, kteří skončili ve vězení v souvislosti s procesem s Janem Buchalem odsouzeným za protikomunistický odboj k trestu smrti. Rodina Baluškových byla věřící a nepřestala se k víře hlásit ani za totality. Marie se vyučila laborantkou a pracovala ve Vítkovických železárnách v Ostravě. Nikdy nevstoupila do pionýrské ani svazácké organizace, odmítla i vstup do komunistické strany a vše zdůvodňovala vírou v Boha. Jejím rodinným přítelem byl farář Vratislav Schneiderka, který byl vězněn a sloužil u pomocných technických praporů. V roce 2002 byla svědkem požáru unikátního dřevěného kostela v Hrabové a poté se podílela na jeho obnově. V roce 2022 žila v Ostravě - Hrabové.