Helena Prokůpková (* 1930)

Člověk by neměl udávat a závidět. Jak si každý žije, je jeho osobní věc

• od dětství pomáhala rodičům na statku, chodila do Sokola

• po ukončení základního vzdělání jeden rok hospodyňské školy v Roudnici nad Labem

• po únoru 1948 otec pamětnice pod nátlakem donucen podepsat vstup do zemědělského družstva

• bratr sloužil u Pomocných technických praporů

Helena Prokůpková přišla na svět 27. března 1930. Narodila se v Holyni u Prahy v rodině hospodářů. Rodiče obdělávali pětadvacet hektarů půdy, vlastnili dvanáct krav a čtyři koně. Helena byla prostřední ze tří dětí, měla ještě staršího a mladšího bratra. Děti odmala musely pomáhat s prací na statku; už když navštěvovaly základní školu, obstarávaly drobné práce.

Ve volném čase pamětnice chodila s ostatní mládeží cvičit do Sokola, což ji velmi bavilo. Účastnila se na vesnici lidových veselic, například dožínek, a chodila na taneční zábavy pořádané baráčníky. S rodiči chodila do kostela a ve škole měla náboženskou výchovu. Rodiče, se kterými měla velmi pěkný vztah, je vedli k tomu, aby žili spořádaný život.

„Tatínek každému vyhověl, byl to takový dobrák. Tatínek byl moje zlato a maminka taky. Dobře jsme se snášeli, tenkrát žádné rozvody nebyly.“

V době druhé světové války chodila v Praze do měšťanky. Rodina žila ve strachu hlavně z toho, aby se někomu nic nestalo.

„Do školy jsme chodili na vlak, protože autobusy ve válce moc nejezdily. Když jsme třeba byli ve škole a hlásili nálet, tak nás pustili dříve. Jeli jsme tramvají do Hlubočep, dolů na Zlíchov a pěšky jsme tam odtud šli domů. To byla pěkná dálka.“

Jejich vesnici osvobodili vlasovci, kteří tam však dlouho nepobyli a zakrátko byli odvoláni pryč. Jako všichni, i rodina Prokůpkových se radovala, že je konec starostí, bohužel nejhorší potíže přišly o tři roky později, kdy jejich poklidný rodinný život narušily události spojené s únorem 1948. V Holyni chtěli komunisté založit družstvo, ale nikomu ze starousedlíků se do něj moc nechtělo. Proto si pro jejich souseda pana Brejchu a pro tatínka pamětnice přijela kriminální policie. Obvinili je, že jsou kulaci, a zavřeli je na osmačtyřicet hodin do vazby. Tatínek po tomto nátlaku vstup do zemědělského družstva podepsal a po dvou dnech ho propustili. Musel ovšem dojít domů pěšky ze Zbraslavi. Za pár měsíců následoval soud, ve kterém ho nařkli, že je kulak a stojí proti družstvu. Díky podepsanému vstupu do družstva však nakonec odsouzen nebyl.

Helena Prokůpková chodila po válce rok do hospodyňské školy v Roudnici nad Labem a pak už byla doma. Bratři byli na vojně a ona musela pomáhat rodičům. Starší bratr musel jakožto syn kulaka strávit vojenská léta u Pomocných technických praporů. Pracoval na stavbě ve Svaté Dobrotivé, stejně jako manžel pamětnice, který rovněž sloužil u PTP na stejném místě, ale pak byl přeložen do dolů.

V roce 1957 se Helena Prokůpková vdala a narodila se jí dcera a syn. Syn má dnes truhlářskou firmu a dcera je lékařka. Na své vytoužené zaměstnání mohla ovšem začít studovat až po roce stráveném úklidem v nemocnici, protože měla kvůli svému rodinnému původu problém dostat se na vysokou školu.

„Manžela jsem poznala ve Slivenci na zábavě, chodili jsme na čaje. On byl z Chuchle.“

Helena Prokůpková dnes stále bydlí v Praze-Holyni, bohužel se z té doby nedochovaly žádné fotografie ani doklady, protože maminka pamětnice je po otcově smrti spálila, snad chtěla tímto aktem uzavřít všechnu tu zlou minulost a zbavit se konečně celoživotního strachu.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Jana Červenková)