MUDr. Milan Prokeš (* 1931)

Žili jsme ve stálém strachu

• narozen 11. května 1931 v Zábřehu

• rodina se po okupaci v roce 1938 přestěhovala do Brodku u Přerova

• strýc Květoslav Prokeš za války bojoval v československé a francouzské armádě

• strýc Květoslav Prokeš organizoval odbojovou skupinu, která se chtěla pokusit svrhnout komunistický režim

• strýc Květoslav Prokeš 5. listopadu 1949 popraven na Pankráci v Praze

• otec Antonín Prokeš odsouzen na deset let

• bratr Vladimír Prokeš odsouzen na jeden rok

• Milan Prokeš v roce 1951 vyloučen z vysoké školy

• v letech 1952–1954 v PTP

• v roce 1959 vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci

• dlouhá léta působil ve Svazu PTP

• v roce 2016 vyznamenání Záslužným křížem ministra obrany České republiky III. stupně

• v roce 2018 žil v Brodku u Přerova

Milan Prokeš musel v mládí zvládnout několik těžkých ran. V šestnácti letech mu zemřela maminka, o tři roky později jeho tátu komunistická justice odsoudila k deseti letům vězení, bratra k ročnímu vězení a strýce Květoslava Prokeše za organizování státního převratu popravili. Milana pak vyloučili z vysoké školy a následující dva roky strávil v pomocných technických praporech (PTP).

Utekli z pohraničí

Milan Prokeš se narodil 11. května 1931 jako mladší ze dvou synů rodičům Antonínovi a Otýlii Prokešovým v Zábřehu. Otec ve městě pracoval jako zubní lékař a matka se starala o domácnost.

Zábřeh byl jedním z mála měst v pohraničí, kde se většina obyvatel hlásila k Čechům. V roce 1930 šlo o dvě třetiny obyvatel. Do života ve městě se zapojila i rodina Prokešova. Malý Milan chodil do místního junáckého oddílu a vzpomíná si, že ho na srazu skautů na ramenou nesl samotný zakladatel této organizace Antonín Benjamin Svojsík.

Nálady německy hovořících obyvatel se ve druhé polovině 30. let začaly radikalizovat a většina Němců v pohraničí usilovala o připojení k nacistickému Německu. V čele těchto snah stála Sudetoněmecká strana SdP (Sudetendeutsche Partei) Konrada Henleina. Její příznivci ve městě pořádali pochody, při nichž docházelo ke střetům mezi Čechy a Němci. „Vzpomínám si, že jsem od těch kluků v bílých punčochách dostal taky nějakou facku,“ vypráví Milan Prokeš.

Po takzvané mnichovské dohodě Zábřeh spadl do oblasti, kterou zabralo nacistické Německo a v níž vznikla říšská župa Sudety (německy Reichsgau Sudetenland). Manželé Prokešovi v ní žít nechtěli a odstěhovali se do Brodku u Přerova, kde otec nechal postavit dům, v němž si zřídil zubní ordinaci.

Statečný strýc

Milan v Brodku nastoupil do obecné školy a později se přihlásil na gymnázium v Přerově. „Chodil tam jako dozor Němec s hákovým křížem na klopě a ten řekl, že jsem nordický tip a že mě mají přijmout,“ vzpomíná pamětník, tehdy modrooký blonďák.

Rodina v Brodku neměla za války výraznější potíže a nacistický aparát je ponechal v klidu, ačkoliv otcův nevlastní bratr Květoslav Prokeš utekl za hranice. Jako důstojník československé armády se za okupace zapojil do odboje a v listopadu 1939 ze země uprchl. Následně proti nacistickému režimu bojoval v československých a francouzských jednotkách.

Z válečného období Milan Prokeš vzpomíná nejvíce na osvobození. S bratrem a rodiči se tehdy několik hodin ukrývali ve sklepě, zatímco nad jejich hlavami probíhaly tuhé boje mezi německými a rumunskými jednotkami a přímo u domu stál německý tank. Matka už tehdy několik měsíců odolávala zrádné rakovině, které nakonec rok po konci války podlehla. Milan Prokeš vzpomíná, že smrt maminky ho těžce zasáhla a dlouho se s ní nemohl vyrovnat.

V roce 1948 se otec znovu oženil. Za ženu si vzal Marii Škopovou, kterou za války kvůli napojení na odboj nacisté čtyři a půl roku věznili v koncentračním táboře Ravensbrück. V době jejich svatby už státní aparát od února 1948 ovládala komunistická strana. Demokraticky smýšlejícího strýce Květoslava Prokeše tehdy zprostili služby v armádě a poslali do výslužby. S novou totalitou se nicméně nemínil smířit a začal organizovat odbojovou skupinu, která se chtěla pokusit o státní převrat a pomocí vojenského puče obnovit demokratické poměry v zemi. Akci organizovali hlavně mjr. Květoslav Prokeš, JUDr. Jaroslav Borkovec a bývalý kriminální rada Rudolf Hrbek, ale zapojilo se rovněž mnoho dalších lidí. Puč měl proběhnout 17. května 1949 a jediným překvapivým úderem měly být obsazeny centrální úřady, ÚV KSČ, generální štáb, policejní centrála, rozhlas, letiště a také pankrácká věznice, odkud chtěli osvobodit politické vězně. Jenže den před plánovanou akcí Květoslava Prokeše i ostatní aktéry zatkla Státní bezpečnost (StB).

Období temna

Nejspíš stejný den si StB přišla také pro otce, který se prý do odbojové skupiny nijak aktivně nezapojil. „Přijel jsem ze školy a šel domů a tam byl plný barák estébáků. Posadili mě tam a prohledávali celý dům. Pak otce odvezli,“ vzpomíná pamětník. Otec i strýc potom prošli krutým mučením a v létě roku 1949 spolu s dalšími lidmi stanuli před soudem v jednom z největších monstrprocesů té doby. Rodinu do soudní síně nevpustili. „Trvalo to týden a ten týden jsme stáli na schodech na Pankráci a čekali, až vyjde obhájkyně a něco nám řekne,“ dodává Milan Prokeš.

Strýce Květoslava Prokeše za zločin velezrady a vyzvědačství odsoudili k trestu smrti a 5. listopadu 1949 byl spolu s dalšími odsouzenými Jaroslavem Borkovcem, Vratislavem Jandou, Emanuelem Čančíkem, Josefem Charvátem a Vratislavem Polesným popraven v Praze na Pankráci.

Otce za to, že skupinu neudal, odsoudili na deset let vězení. „Odložili rozsudek na dvě hodiny odpoledne. S materiály odjeli na ÚV KSČ a tam rozhodli. Obhájkyně přitom otcovi řekla, že bude osvobozen, a mně řekla, že si otce vezmeme domů. A místo toho táta uslyšel deset let.“ O něco později přímo na vojně ze stejných důvodů k roku vězení odsoudili bratra Vladimíra.

Milan tak doma zůstal sám se svojí nevlastní matkou. V květnu 1950 ho kupodivu připustili k maturitní zkoušce na gymnáziu v Přerově. „Zachovali se ke mně slušně,“ dodává pamětník, který toužil po studiu medicíny. Jenže kvůli třídnímu původu ho žádná škola nepřijala. Nastoupil proto jako pomocník v lékárně ve Fakultní nemocnici v Olomouci. „Dělal jsem zednické práce, míchal masti a prášky a roznášel je po celé nemocnici. Až pozdě odpoledne jsem se za odměnu převlékl do bílého pláště a vydával léky v lékárně.“

Milan Prokeš se ale svého snu nevzdal a neustále posílal přihlášky na vysoké školy. A stal se zázrak. V jedné z přijímacích komisí byl i jeho kamarád Miroslav Švestka. „Z Brodku na mě přišel naprosto zničující posudek a Mirek se na to podíval a ostatním řekl, že ten člověk, co ho psal, je lump a ožrala a ať se podívají, co je tam za razítko. Nedal tam razítko KSČ Brodek, ale Kino Oko Přerov. Vzali to a přijali mě,“ vypráví Milan Prokeš, jak se dostal na Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Ležel pak doma v knihách a měl vynikající prospěch.

Pokud dostal povolení, jezdil navštívit otce ve vězení. Vzpomíná, že zvláště setkání na Borech pro něj vždy bylo velmi traumatizující. „Pravidelně tam dostával bití, korekci – bunkr. To je v podzemí, beton, chleba, voda. Vzpomínám si, že nás při návštěvě spolu pustili na záchod. Myslím si, že to bylo záměrné, abych viděl, že čůrá krev. A já byl kluk. Strašný to bylo…“

Z PTP rovnou na studium medicíny

Vynikající studijní prospěch však Milanu Prokešovi pranic nepomohl a po roce ho z politických důvodů vyloučili ze všech vysokých škol. Následoval povolávací rozkaz a nástup na základní vojenskou službu. Jako „politicky nespolehlivého“ ho zařadili do 52. pomocného technického praporu, který státu sloužil k získávání levných pracovních sil a v němž vojáci místo zbraně dostali do ruky krumpáč a lopatu. Milan Prokeš se tak v PTP sešel s kněžími, vyhozenými vysokoškoláky, syny „kulaků“ nebo lidmi, kteří se pokusili přes hranice dostat do svobodného světa. S dalšími vojáky ho nejprve ubytovali v Českém údolí u Plzně, kde je určili na výkopové práce. „Bylo to tam dost nepříjemné, protože baráky byly děravé a dovnitř nám sněžilo. Když jsme se chtěli umýt, tak jsme museli vysekat led v řece a alespoň trochu se opláchnout.“ Po dvou měsících je přeřadili do Stříbra, kde stavěli kasárna. Díky své šikovnosti se Milan Prokeš stal technickou silou na stavbě, a ačkoli jeho prapor pak přeřadili do obce Zbůch, on na přímluvu stavbyvedoucího zůstal až do konce vojny ve Stříbře.

Po 25 měsících se v listopadu 1953 konečně mohl vrátit domů. I v PTP neustále posílal přihlášky na medicínu a na konci roku 1954 ho opět přijali na Lékařskou fakultu Univerzity Palackého. Zasloužil se o to prof. MUDr. Josef Zrzavý, který si ho z předchozího studia pamatoval jako vynikajícího studenta a který objevil jeho přihlášku a osobně se za něj zaručil.

Propuštění otce a emigrace syna

Byla to další dobrá zpráva. Krátce předtím totiž po pěti letech otce podmínečně propustili z vězení. Milan Prokeš si myslí, že to bylo zásluhou jeho nevlastní matky, která několikrát žádala o prezidentskou milost. Dobře totiž znala Marii Zápotockou, manželku prezidenta republiky Antonína Zápotockého, s níž strávila několik let v koncentračním táboře Ravensbrück. Otec se pak z prožitých hrůz ještě dlouho vzpamatovával. „V noci často křičel,“ vzpomíná pamětník a dodává, že otec ze svého pobytu ve vězení nikdy ani slůvkem neobvinil svého bratra Květoslava a vždy o něm mluvil jen s úctou.

Po úspěšném ukončení studia nastoupil Milan Prokeš jako zubní lékař ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde nakonec pracoval více než pětačtyřicet let. Otec ale po propuštění z vězení nemohl sehnat zaměstnání, a tak musel dojíždět do zubních ordinací do velmi vzdálených lokalit, než mu Milan Prokeš zařídil místo laboranta ve fakultní nemocnici.

V roce 1961 ještě rodině znárodnili jejich dům v Brodku u Přerova, v němž se kromě bytů nacházela zubní laboratoř a ordinace. Všichni se potom přestěhovali do Olomouce. Ten samý rok se Milan Prokeš oženil s Helenou Svatošovou, s níž měl rok poté dceru Michalu a za další tři roky syna Tomáše. Obě děti později vystudovali medicínu. Tomáš v roce 1987 emigroval do Spolkové republiky Německo a časem se odstěhoval do Kanady.

Po pádu komunismu soud rehabilitoval otce i pamětníkova strýce a rodině vrátili znárodněný dům v Brodku. V roce 1992 pamětníkovi zemřela manželka a syn Tomáš se pak vrátil z Kanady, aby v rodinném domě provozoval zubní ordinaci. V roce 1995 se Milan Prokeš oženil znovu. Vzal si Irenu Najmanovou, s níž v roce 2017 žil stále v Brodku u Přerova.

Milan Prokeš se dlouhá léta aktivně angažoval ve Svazu PTP a působil také jako člen jeho ústřední rady, za což v roce 2016 obdržel vyznamenání Záslužným křížem ministra obrany České republiky III. stupně. „Mrzí mě, že je tady plno lidí s nalomeným charakterem, což bylo dáno dlouholetou komunistickou diktaturou. A mimo jiné se na charakteru našeho národa podepsal státem řízený ateismus,“ dodává na závěr MUDr. Milan Prokeš.

FILIP, Z.: Cesta hrdinů československého zahraničního odboje 1939–1945. Veduta Štíty, 2002.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vít Lucuk)