plukovník v. v. Lukáš Polanský (* 1925)

Každý stát mi poslal nejvyšší vyznamenání za vítězství nad fašismem

• vstoupil do čs. jednotek v Buzuluku a sloužil u dělostřelectva

• prošel boji na východní frontě, byl lehce raněn

• účastnil se osvobozování Prahy

• po válce zůstal v armádě a později pracoval na ministerstvu vnitra

Lukáš Polanský se narodil a vyrostl na Podkarpatské Rusi jako jedno ze šesti dětí. Jeho matka zemřela již v roce 1936. Z dětství si pamatuje především hlad a tvrdou práci, pomáhal otci, který byl dřevorubcem. Chodil do malotřídky, a protože byl výborný student, jako sedmiletý vystoupil s proslovem u příležitosti narozenin T. G. Masaryka. Bezprostředně po maďarské okupaci byl zatčen jeho otec, předseda místní KSČ. Sám Lukáš Polanský byl jako čtrnáctiletý vyhozen ze školy a odveden do lágru, kde přes den pracoval na polích a na noc byl puštěn domů. „Maďaři se k nám chovali hrozně. Pracovní doba byla od noci do noci.“ Vzpomíná, že základem přežití bylo obstarat sůl, cukr a petrolej. Později se spolu se dvěma spolužáky z gymnázia dostal do lágru na Ukrajinu. Po čase se rozhodli utéct a připojit se k postupující Rudé armádě.

Útěk se zdařil, ale cesta trvala téměř půl roku. „Utekli jsme bez jídla, beze všeho. Ale na Ukrajině nám každý pomáhal. Když ti lidé viděli, o koho jde, tak nám dali i své poslední jídlo.“ V roce 1944 se dostal k formujícím se čs. jednotkám v Buzuluku. „Když jsme tam přišli, měl jsem 47 kilo. Doktorka mi tam říkala: ‚Vždyť vy neunesete ani pušku! Tak víte co? Když vy máte to vzdělání, tak já vás přidělím do dělostřelectva.‘ “ Pan Polanský prošel výcvikem a složil zkoušky jako třetí nejlepší, za což mu byla udělena hodnost svobodníka. Působil u dělostřelců jako matematik. Během bojů na Slovensku byl lehce raněn. Přímo se účastnil i osvobozování Prahy, kam dorazil 9. května. „Šli jsme pomáhat partyzánům z Pražského povstání. Osvobozením Prahy prakticky skončila válka.“

Na konci války měl hodnost četaře. V armádě ale zůstal a po absolvování kurzu se stal rotmistrem. Postupně získal až hodnost plukovníka. Podílel se na výcviku mladých vojáků. Kvůli konfliktu s nadřízeným a také proto, že chtěl žít v Praze, chtěl odejít do civilu, ale ministerstvo mu to neumožnilo. Vyšli mu ale vstříc a umístili jej do Prahy. Později pracoval na ministerstvu vnitra. Lukáš Polanský je držitelem 48 medailí souvisejících s jeho prací v armádě.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Tomáš Jungwirth)