František Palička (* 1939  †︎ 2017)

V kraji, na nějž všichni zapomněli

• v roce 1945 zažil evakuaci Vidnavy

• vzpomínka na smrt kamaráda Miroslava Kalabise po výbuchu granátu ve třídě

• za komunismu otec donucen ukončit sedlářskou živnost

• v roce 2017 bydlel ve Vidnavě

Hned u hranic s Polskem stojí městečko Vidnava. Do jeho historie se krutě zapsalo 20. století. Před druhou světovou válkou bylo sídlem okresního soudu a stálo v něm mimo jiné gymnázium či kněžský seminář. Obraz městečka se ale zcela změnil po odsunu prakticky všech místních německých obyvatel, které nahradili dosídlenci z českého vnitrozemí, Slováci z Rumunska a Maďarska a řečtí uprchlíci před občanskou válkou. Výměna obyvatel město poznamenala, řada institucí zanikla a těžce se vzpamatovávalo ze ztráty své identity. Jedním z posledních pamětníků těchto těžkých časů je místní rodák František Palička.

Zůstali jako jedni z mála

Narodil se 23. dubna 1939 ve Vidnavě (německy Weidenau) jako jediné dítě rodičům Františkovi a Idě Paličkovým. Zatímco matka byla německé národnosti a narodila se v blízkých Vlčicích (německy Wildschütz), otec měl české předky a pocházel z Ostravska, z obce Stará Ves nad Ondřejnicí. Poté, co se jako voják rakousko-uherské armády vrátil z bojů v první světové válce, usadil se ve Vidnavě. Pracoval tam v místní šamotárně a provozoval také sedlářskou dílnu. Po smrti družky se ve svých třiašedesáti letech v roce 1938 oženil s čtyřiačtyřicetiletou Idou Baumgardovou, která ve Vidnavě pracovala jako služebná. Rodina bydlela v podnájmu, v domku patřícímu k vile manželů Latzelových, místní významné podnikatelské rodině.

Pamětník přišel na svět po mnichovské dohodě, kdy město stejně jako většinu česko-moravského pohraničí již zabralo nacistické Německo. Ve Vidnavě tomu předcházely dramatické události a už 22. září 1938 ji ovládli příslušníci teroristické organizace Freikorps (SFK), kteří přitom k smrti ubili dva příslušníky Finanční (Pohraniční) stráže: Josefa Nováka a Františka Pospíšila. Naprostá většina Čechů, kteří však ve Vidnavě tvořili jen dvacetinu obyvatelstva, tehdy město opustila.

Otec tak byl jedním z mála Čechů, kteří ve Vidnavě žili i během druhé světové války. Jeho syn vypráví, že provozoval sedlářskou živnost, a ačkoli se již ve dvacátých letech minulého století stal členem komunistické strany, neměl žádné potíže. Ve městě prý zůstalo celkem asi deset Čechů z národnostně smíšených manželství. Na jednoho z nich František Palička dodnes vzpomíná. Jmenoval se Adolf Jeníček a měl kovářskou dílnu. Jeho jediní dva synové museli narukovat do wehrmachtu a v bojích padli. Za války zemřela i jeho manželka. Zůstal pak sám ve svém domě. Často navštěvoval Paličkovy a matka pro něj vařila. „Kolikrát se opřel o hůlku a vsedě u nás v kuchyni usnul a spal až do rána,“ vypráví pamětník.

Vzhledem ke svému věku nemá František Palička z války téměř žádné vzpomínky. Jedna z prvních je z roku 1945 a týká se evakuace civilního obyvatelstva Vidnavy před postupující frontou. „Nikdo nechtěl jít, tak přiletělo německé letadlo a hodilo kolem Vidnavy čtyři bomby. A lidi se zvedli, jako když se střelí do vrabců, a šli pryč.“ Několik dní, možná i týdnů, pak rodina bydlela ve Vápenné v domě patřícím rodině Latzelových. Když se vrátili do Vidnavy, už tam sídlily sovětské jednotky. Dva vojáci bydleli přímo v domě. „Matka jim vařila. Donesli vždycky nějaké potraviny a my jsme se přitom také najedli,“ dodává pamětník.

Divoká poválečná doba

Ke konci války chodil František Palička do školky. I když se s ním otec snažil mluvit česky a vyprávěl mu o české historii, všude okolo slyšel jen němčinu. Česky nakonec uměl říct jen pár slov. Když pak v září roku 1945 nastoupil do školy, musel se češtinu rychle doučit. Vzpomíná, že postupem času do třídy přicházeli noví žáci. Většina z nich měla také potíže s češtinou, protože jejich rodiče do Vidnavy přišli například z Rumunska, Maďarska nebo Řecka. „Tady bylo prý devět nebo kolik národností. Děti byly prostě hozené do rybníka a plavte. Než člověk pochopil, o čem je řeč, tak byl ve druhém, ve třetím ročníku,“ dodává pamětník.

Původní obyvatelé Vidnavy v období od června 1945 do října 1946 nastoupili k odsunu Němců. František Palička se jako chlapec chodil dívat, jak je z Husovy ulice ve Vidnavě odvážejí do sběrného střediska v Muně Mikulovice, odkud je čekal transport do Německa. Na úřad ve Frývaldově (od roku 1947 Jeseník) se kvůli vyřazení z odsunu museli dostavit i Paličkovi. Pamětník si vybavuje, že jim úředník nadával, že jejich syn ani neumí česky, ale nakonec je přece jen z odsunu vyřadili.

O tom, jak se následně někteří místní obyvatelé těžce vypořádávali s německou historií města, svědčí i místní hřbitov, z něhož nechali krátce po válce odsekat naprostou většinu německých jmen a nápisů a dodnes ho poškozené náhrobky hyzdí.

František Palička vzpomíná, že dětem odsun Němců přinesl i určitá pozitiva. Vyprázdněné a neobsazené domy totiž chlapci využívali k dětským hrám. „Mohli jsme mít bunkry, kde jsme chtěli. Jednou v tom domě, podruhé v jiném.“

Poválečná doba dětem přinášela také pokušení. V okolí se občas našla nepoužitá munice. Kamarád pamětníka a syn místního finance (pohraničníka), o rok starší Miroslav Kalabis, tak jednou do třídy přinesl granát. Během vyučování mu však pod lavicí vybuchl v ruce. „Držel si střeva a utíkal k doktorovi. Doběhl akorát na náměstí a tam zemřel,“ vypráví o tragické události, při níž byli zraněni další tři žáci a učitel, František Palička, který s manželkou dodnes na hřbitově udržuje hrob Miroslava Kalabise.

Jak šel život

V únoru 1948 převzala moc ve státě komunistická strana. Přestože komunistický režim v květnu 1948 ústavou deklaroval ochranu drobného a středního podnikání a nedotknutelnost majetku, skutečnost byla zcela jiná. Následkem různých omezení živnostníci ukončovali svou činnost, mezi nimi i pamětníkův otec. Ten přišel během měnové reformy v roce 1945 o všechny úspory, a přestože již dávno dosáhl důchodového věku, nevyměřili mu jako bývalému živnostníkovi důchod. Ten pak dostal až po několikaletém zaměstnání u státních statků.

Nejen že ve Vidnavě žili lidé, jejichž rodná řeč se odlišovala, ale v roce 1950 se v ní objevily i desítky řádových sester, které tam z různých kongregací násilně internoval komunistický režim. Následně se klášter ve Vidnavě stal charitativním domovem pro sestry z kongregace sv. Karla Boromejského starší šedesáti let a pro mladé nemocné a práce neschopné. Například v roce 1953 tam bydlelo sedmdesát pět řádových sester. František Palička vzpomíná, že šlo většinou o ženy velice pracovité. „Když se tady dělala fasáda kostela, tak jeptišky pracovaly až nahoře na věži, až na kovové špici. Natíraly to vápnem, aby narušily pozink, a pak to drátěnými kartáči škrábaly a natíraly barvou. Šest jeptišek v těch svých mundúrech.“

Po válce pamětník chodil do místního skautského oddílu vedeného Bedřichem Havlem. Vzpomíná, jak v létě pracovali na brigádách a se stanem chodili na výlety po okolní krajině. V roce 1948 ale komunistický režim skautskou organizaci začlenil do Svazu československé mládeže a 1. ledna 1950 ji zcela zrušil. „Vyhodili nás z klubovny. Zatloukli to deskama a bylo po skautování. Museli jsme do Pionýru. Přísahali jsme, že tam nepůjdeme, a scházeli se dál. Jak pak ale začala končit základní škola, tak jeden po druhým odpadal, že by se nemohl dostat na školu a musí do Pionýru,“ vypráví František Palička a dodává, že působení ve Skautu výrazně ovlivnilo jeho pohled na svět a životní prostředí.

Po škole se v Přerově vyučil elektrikářem a následně nastoupil do zaměstnání v podniku Slezský průmysl kamene. V letech 1958 až 1960 absolvoval povinnou vojenskou službu u 15. brigády pohraničníků v Českých Budějovicích. K ostraze hranic se ale nedostal, protože ho jako elektrikáře zařadili na údržbu objektů. Myslí si, že důvodem byl německý původ jeho matky.

Po návratu z vojny opět nastoupil do podniku Slezský průmysl kamene, kde zůstal až do penze. V roce 1963 se oženil s Annou Nedavaškovou, jejíž rodina do Vidnavy přišla po válce z valašské obce Křekov. Manželům Paličkovým se narodily tři děti. Nejstarší František však v roce 1971 ve svých šesti letech zemřel během operace srdce.

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století také František Palička asi osm let vykonával funkci soudce z lidu (přísedící laik) v občanskoprávních sporech. Dodnes netuší, proč vybrali zrovna jeho, ale ze zhruba dvaceti soudců z lidu na Jesenicku nebyli jen dva členy komunistické strany. Asi po osmi letech chtěli Františka Paličku zařadit na trestní právo, což však odmítl a spolupráci ukončil.

František Palička je také vášnivým včelařem a již více než šedesát let je členem Sboru dobrovolných hasičů ve Vidnavě. Mimo jiné zasahoval při katastrofálních povodních na řece Bělé v roce 1997 v Mikulovicích, do nichž se tehdy bylo možné dostat právě jen cestou z Vidnavy. Vzpomíná, že ze zatopených domů vytahovali seniory, které pak po ramena ve vodě dostávali do bezpečí. Měli také evakuovat manžele Josefa a Ivu Poulíkovy s jejich měsíční dcerou Terezkou. „Přijeli jsme a voda tekla kolem domu a za ním tekla řeka. Byl tam tak silný proud, že se tam ani loďkou nedalo dostat, a tak pro ně přiletěl vrtulník.“ Hasiči pak přihlíželi, jak záchranáři nakládají nejprve miminko a potom rodiče. „To byl hrozný vrtulník. Jen jsem čekal, kdy spadne, protože to byl zvuk, jako by to mělo jít do sběru,“ vzpomíná František Palička, který v roce 2017 stále bydlel ve Vidnavě. Na závěr svého vyprávění dodává: „Dodnes se to tu nestmelilo. Kdekoliv pořádají všelijaké slavnosti. Tady nemáme nic. Je to tady pořád v takové bublině.“