Ing. Arch. Jiří Munk (* 1932)

Vykonej alespoň jeden dobrý skutek denně, i kdyby to měl být jen úsměv

• studoval měšťanskou školu v Sanytrové ulici v Praze a reálné gymnázium v Dušní ulici

• skautem v letech 1945–1948

• studoval UMPRUM a architekturu na ČVUT (1952–1957), průzkum a dokumentace lidové architektury

• podmíněně odsouzený za opuštění umístěnkového pracovního místa

• pracoval v družstevním projektovém ústavu – Jednota Praha-západ, podílel se na obnově obchodní sítě v Praze – Královské cesty

• v roce 1968 založil Klub angažovaných nestraníků ve Svazu architektů

• vzpomínky na okupaci v srpnu 1968

• spolu s manželkou Alenou Munkovou, rozenou Synkovou, psali scénáře k večerníčkům pro Krátký film Praha

Jedním ze svědků dvacátého století a jeho (žel i ne)lidských událostí je Jiří Munk. V úvodu našeho setkání sice upozornil na jiné a dramatičtější osudy, ale vyprávět začal. A dobře udělal. Poslyšte tedy jeho zajímavou životní pouť…

Na počátku

Světlo světa spatřil 2. listopadu 1932 v jednom pražském nóbl sanatoriu. Dostal ale chřipku, málem umřel a byl dán do zvláštní péče.

Tatínek Adolf pocházel z Přívor u Všetat, maminka Olga z Brandýsa nad Labem. V rodině bychom však našli i legionáře v Rusku, velkostatkáře z teplických Doubravic, učitelku cizích jazyků či jedinou křesťanku rodokmenu, které psal milostné dopisy sám Alois Jirásek! Nejstarší kořeny nás pak zavedou k podomním obchodníkům z Polabí. Také ovšem k postupnému odklonu od židovské tradice…

Dětská léta

Dětství však prožil Jiří Munk v Brandýse nad Labem. Už od narození byl svěřen chůvě Náničce, která se o něho starala jako o vlastního. Jako jediný také navštěvoval školní hodiny náboženství. Ještě že pan rabín s sebou z Prahy vozil i bonbony!

Na tatínka – právníka s Masarykovým podpisem v indexu – vzpomínali lidé s láskou. Krásně truhlařil a „výtvarničil“ nebo se jen tak procházel s rodinným lékařem Lauferem (bratrem slavného sportovního žurnalisty). Maminka zato – coby odlišná povaha – občas ujela taxíkem do pražských kaváren. Domácí prostředí utvářeli i milovaný pes Rek a ochočená kavka. Ale především samozřejmě starší bratr Viktor (později známý malíř) a sestra Helena. To od ní tenkrát dostal zmrzlinu za slib mlčenlivosti o jejím rande.

A tak chodíval s milující Náničkou do kostelů i do renesanční zahrady. Jako vzornému žákovi s absolutním sluchem mu však tatínek nedovolil studovat hudbu; a situace se stávala nebezpečnou… Antisemitismus vzrůstal. „Pane učiteli, Munk smrdí, já vedle něj nebudu sedět!“ zvolal dokonce jednou spolužák. Do třetí třídy v letech 1940/1941 už nenastoupil, měl domácí paní učitelku. A pak přišli do Brandýsa Němci…

Válka

Trpícímu tatínkovi okamžitě zabavili advokátní praxi i předsednictví v tamní židovské obci. Následovaly návštěvy gestapa, nadávky a facky i Rekův útok na jednu z gestapáckých holínek.

Norimberské zákony jim zabavily nejcennější věci a zrušily veškeré svobody. Odešla Nánička, ukrýt pamětníka jí nedovolili. Doma museli topit na 18 °C a ke všemu k nim chodil také vyděrač. Chvíli dokonce svitla naděje na zemědělskou emigraci do Rhodesie (dnešní Zambie), ta ale padla a nepochopitelné začínalo…

Přesto odvážní lidé oblíbené židovské rodině pomáhali. I když pamětníka s „hvězdou“ jednou zmlátili na ulici kluci od Hitlerjugend a rodina čelila častým prohlídkám, skrýše peněz i mezipatro s potravinami a pistolí z první světové války naštěstí zůstaly neobjeveny. Děti jednou zachránilo i to, že dostaly spálu. Němci se ze strachu už zkrátka nevrátili.

Prvním transportem CL odjeli všichni kromě Munkových, transportem CM už i oni. Za úšklebků spolucestujících se museli běžným vlakem sami dopravit do Mladé Boleslavi, odtamtud se vydali ožebračeni směrem na Bohušovice a pěšky do Terezína. Naštěstí za dozoru mnohdy slušných českých četníků – včetně tatínkova známého z vojny.

V Terezíně ho s maminkou a ostatními ženami „přijala“ Hamburská kasárna, bratra s tatínkem pak ta Hannoverská. Uzounké uličky, svíčka na spoustu štěnic, blechy a skvrnitý tyfus. Maminka myla v Terezíně záchody a loupala slídu pro válečný průmysl, zatímco tatínek soudcoval s pozůstalostmi a drobnými krádežemi. Jiří Munk byl jednoduše ponechán svému osudu a jen občas si při svých toulkách našel přítele. Třeba jistého sochaře – vždyť věděl, jak se dostat k balíčkům z Turecka!

Další drobnou radostí bylo zhlédnutí proslulé dětské opery Brundibár nebo sportovní slavnosti slavného Fredyho Hirsche. Také návštěva Mezinárodního červeného kříže doprovázená spoustou kulis a strojenými reakcemi dětí: „Strýčku Rahme, už zase sardinky?“

Nočním proužkem papíru byli k osvětimským transportům předvoláni dvakrát, ale opět – zřejmě díky povolání rodičů – posláni zpátky. Tatínek nakonec odjel do Osvětimi nemocný roku 1944. A nepřežil. Polomrtvého bratra, kterého zachránily švýcarské hodinky, našli až na pochodu smrti Američané. Sestra válku přežila díky výměně za zajatce.

Pamětník sám zůstal do konce války „poslíčkem“ esesáků a posledních vězňů ze smíšených manželství. Dočkal se tak příchodu Rusů, nejrůznějších karambolů i konečného osvobození.

Brandýští skauti dokonce přijeli pro své deportované sousedy. Bohužel jeli nazpět v prázdném autobuse tři – on, maminka a paní z nedaleké vesnice…

Po válce

Osiřeli. Většina příbuzenstva se už nevrátila, zato v jejich brandýském domě už bydlel někdo jiný. Pomohli jim známí, Jiří Munk šel i do školy, kam však s pražskou spodinou doputovaly i zbraně.

Nicméně se z něho stal náruživý skaut, a zažil tak tábory i boje s „werwolfy“. Nezapomenutelné bylo setkání se spojeneckou armádou včetně návštěvy generála George S. Pattona a jeho důstojníků. Vždyť si společně zazpívali u táboráku!

Po zvládnutí počátečních nedostatků se jako jedničkář dostal na gymnázium a opět sám studoval náboženství s významným rabínem Sicherem. Tóru i hebrejštinu si sice osvojil, ale jako „nesionista“ později odmítl vystěhování do Izraele i práci pilota.

Únor 1948 prožil věrný rodinnému odporu ke komunismu: ke všemu jim rozehnali Skauta a některé jeho vůdce pozatýkali nebo popravili. Pro svůj buržoazní původ měl potíže již u maturity; chtěl studovat medicínu, ale nakonec byl – s pomocí bratrových výkresů – přijat na UMPRUM. Vzápětí zamířil jako „výměna“ na ČVUT, obor architektura, pokřivením ze SSSR však v době nejhoršího studia.

Jedinou nadějnou protekci – tzv. umístěnky – nakonec nedostal. Místo architekta se pro něho nenašlo, a chvíli byl dokonce vězněn. Dva roky se tak potýkal s nezaměstnaností a různými škraloupy, než byl přijat alespoň do „Jednoty“, kde mohl projektovat a opravovat prodejny, hospody či nákupní střediska. Zpestřením jeho práce do penze se stala alespoň rekonstrukce obchodní sítě historického jádra Prahy a lidové architektury, ale k vysněným památkám se kvůli režimu nikdy nedostal. Ani u soutěží to bez známostí nešlo…

Alena Munková, rozená Synková

Se svou budoucí manželkou se Jiří Munk seznámil v roce 1959. Třebaže byli v Terezíně současně (ona v „Kinderheimu“), nevěděli o sobě. Alena Munková se narodila 24. září 1926. Její tatínek byl zubařem, dědeček vydavatelem knih a maminka brzy zemřela na rakovinu. V době zesíleného antisemitismu byla pokřtěna, ale přesto odvlečena.

Její starší bratr Jiří (známý jako František Listopad) je spisovatel, básník a dramatik. Za války se ukrýval, poté spoluzakládal Mladou frontu a emigroval do Francie. Jako představitel české kultury v Portugalsku je držitelem prezidentského vyznamenání.

Alena Munková zakončila studium novinářské fakulty na Barrandově, odkud byla z kádrových důvodů vyhozena. Pro studio kresleného filmu Bratři v triku však začala psát – později i s manželem – scénáře k večerníčkům, z nichž k nejznámějším patří Štaflík a Špagetka, Edudant a Francimor, Pučálkovic Amina či Pozor, bonbón.

Šedesátá léta byla tou šťastnější etapou jejich života. Narodila se jim dcera Hana, která posléze vystudovala výtvarnou výchovu, pedagogickou psychologii a ruštinu; stala se také scenáristkou a grafičkou. Navíc si koupili současný byt v Dejvicích.

Politické změny

Jiří Munk se mezitím zapojil do činnosti v Klubu angažovaných nestraníků. Také se mu naskytla možnost emigrace, ale ze zájezdu do Anglie (se Svazem architektů) se nakonec vrátil. Naděje pražského jara zmařil převrat v srpnu 1968. Té noci slyšel zvuky letadel a ráno projížděl prázdnými ulicemi do práce kolem aut slisovaných tanky. Cestou za manželkou a tříletou dcerou ho zastavovali dezorientovaní a zuřící ruští vojáci se samopaly.
Normalizaci oba prožili politicky tlumeně, avšak ne kulturně ani společensky: setkávali se s významnými osobnostmi, aktivně a hodně četli, navštěvovali divadla, kina, koncerty a výstavy, sportovali.

Po sametové revoluci mohl pamětník odejít do předčasného důchodu. Ale nešel. Teprve až po několika letech, znechucený korupcí, restitučním martyriem a ponížený nespravedlivým soudem. S manželkou se zapojili do činnosti Židovské obce v Praze: ve správě židovského majetku (Matana, a. s.) se tak uplatnila i jeho profese architekta.

Současnost

Se stálou snahou o udržení tělesné i duševní kondice (zahrnující cvičení, jógu, plavání, tenis i kurzy angličtiny či PC) navazovali dohromady na život předků a sdělovali své nelehké životní zážitky světu. Třeba italským dětem. Alena Munková zemřela 14. dubna 2008 jako jeden z posledních dětských autorů terezínských básní, publikovaných mj. v knize „Motýla jsem tu neviděl“.

Závěrem

Zde bych chtěl poděkovat všem, kteří byli této práci nápomocni, zejména Mgr. Vlastě Rut Sidonové z ŽOP, jež mi pamětníka a jeho příběh doporučila. Na oba si také uchovala nádhernou vzpomínku:

„Alena s Jirkou jezdili se mnou a mnoha seniory z obce na hory do Srní na Šumavě. Uměli si sbalit tak malé zavazadlo, že jsem myslela, že si batoh zapomněli doma. V tom malém batůžku měli vše, co oba potřebovali. (…) Jiří Alenu pořád miluje, i když už je dlouho po smrti. Vždycky o ní mluví tak krásně a naše dámy říkají, že Jirka alenkuje.“

Rád bych poděkoval rovněž databázi CENTROPA (pro židovské osudy), která již příběhy obou osob široce zpracovala (a byla mi tak osnovou), a v neposlední řadě také Mgr. Anně Jursové za češtinářskou a dějepisnou revizi.

Jiří Munk mi ke konci svého vyprávění sdělil, že je dle judaismu KOHENem (kněžským potomkem) – tedy z rodu biblického velekněze Árona („Muže míru“)! Se současným předsedou ŽOP – svým známým – však příbuzní nejsou.

V průběhu celého života se ovšem náš hrdina – ostatně velice noblesní člověk – snažil přijímat všechny problémy se stoickým klidem; dnes se dostal i k filozofii zen buddhismu, jehož myšlenkou – jak pravil – „neubližovat nikomu a ničemu bychom se rozloučili“.