Anna Moštková (* 1937  †︎ 2023)

V zaniklých osadách Staroměstska

• otec padl v únoru 1944 ve wehrmachtu

• rodinu nezařadili do odsunu Němců

• v roce 2017 žila Anna Moštková ve Starém Městě

• zemřela v říjnu 2023

Na severní Moravě v nádherné krajině podhůří Kralického Sněžníku stojí městečko s názvem Staré Město. V jeho dnešním katastru s přilehlými obcemi žilo v roce 1930 bezmála čtyři tisíce osm set obyvatel. Naprostá většina z nich ale svůj rodný kraj musela během odsunu Němců v roce 1946 opustit. Staroměstsko se již nepodařilo nikdy plně dosídlit a dnes v něm trvale žije méně než osmnáct set lidí. Mnohé osady v poválečných letech částečně nebo zcela zanikly. Zmizel Adamov (Adamsthal), Lesní Mlýn (Buschmühle), Starý Kopec (Altenberg) a jen pár domů zůstalo v osadách Javořina (Urlich), Medvědí Rokle (Bärengraben), Malé Vrbno (Klein Würben), Štěpánov (Stiepanau) a Hajmrlov. Jednou z mála pamětnic zašlých časů Staroměstska je Anna Moštková (rozená Stöhrová). Její život je úzce spojen právě se zaniklými osadami. Narodila se v Medvědí Rokli, její matka pocházela z osady Urlich, otec ze Starého Kopce a každý den docházel do práce do blízké osady Lesní Mlýn.

Otec padl ve wehrmachtu

U Vrbenského potoka stála malá osada Medvědí Rokle spadající do katastru blízkého Malého Vrbna. Právě tam se jako mladší ze dvou dětí rodičům Adolfovi a Marii Stöhrovým narodila 18. února 1937 Anna. Její maminka pocházela z osady Urlich ležící asi sedm kilometrů za kopcem. Tak jako naprostá většina místních obyvatel byli i rodiče německé národnosti. Matka pocházela z pěti dětí a jako jediná z nich nosila příjmení Spillerová. Narodila se totiž jako nemanželské dítě a ostatní sourozenci už měli příjmení po svém otci Aloisi Zatloukalovi. Ten v osadě Urlich s přibližně šedesáti obyvateli měl jako jediný československou národnost. Na Staroměstsko přišel někdy po první světové válce z obce Vilémov na Litovelsku.

V mládí si matka pamětnice chodila přivydělávat do tíren lnu v osadě Starý Kopec. Právě v této osadě, v níž tehdy žilo v šestnácti domech něco málo přes sto obyvatel, se seznámila s Adolfem Stöhrem. V roce 1933 si novomanželé Stöhrovi koupili dům v osadě Medvědí Rokle, v níž tehdy stálo asi osm domů. K hospodářství patřilo pět hektarů zemědělské půdy, roztroušených na několika polích na přilehlém kopci. Otec ještě pracoval ve stolařství v pět set metrů vzdálené osadě Lesní Mlýn, v níž se nacházela kaple sv. Jana Křtitele a několik dalších výstavních budov.

Rok a půl po narození sestry Marie Staroměstsko stejně jako prakticky celé pohraničí po tzv. mnichovské dohodě zabralo nacistické Německo. Necelý rok poté Německo 1. září 1939 napadlo Polsko a vypukla druhá světová válka. Místní muži pak museli narukovat do wehrmachtu. Výjimku měli někteří zaměstnanci v důležitých průmyslových odvětvích, a protože část místních mužů pracovala v dole grafitových rud v Malém Vrbně, nemuseli narukovat. Nabídku tohoto zaměstnání dostal i otec, ale odmítl ji prý se slovy, že pod zem ho nikdo nedostane. Nastoupil tedy do řad wehrmachtu a bojoval na ruské frontě. Jeho dcera Anna Moštková vzpomíná, že během dovolené dvakrát nakrátko přijel domů. „Přijížděl vždycky vlakem do Branné a maminka to už věděla a honem vylezla na třešeň natrhat třešně a pak z nich upekla buchty. Vždycky se už ze stromu dívala, jestli nejde z Branné. Maminka ho pak vždycky doprovázela do Branné na nádraží. Vždycky jí říkal, ať už jde, že se už nebude ohlížet. A tehdy, jak naposledy odcházel, tak maminka se podívala a on se ohlédl. To bylo naposledy, co se viděli.“

V únoru 1944 rodině přišla zpráva, že pětatřicetiletý Adolf Stöhr padl u městečka Krasnaja Gora v regionu Brjansk v Rusku. „Z Vrbna přišel nějaký člověk říct, že táta padl. Maminka tomu nechtěla uvěřit, brečela a převalila stůl,“ vzpomíná Anna Moštková.

V řadách wehrmachtu padl také strýc pamětnice z Urlichu Alois Zatloukal a v německém námořnictvu (Kriegsmarine) sloužil také jeho bratr Willi, který válku se štěstím přežil. Loď, na níž sloužil, totiž Spojenci potopili zrovna v době jeho dovolené.

Kraj se vylidnil

Po otcově smrti se matka musela sama postarat o celé hospodářství i dvě dcery. V září roku 1944 Marie nastoupila do jednotřídní školy v Malém Vrbně. V květnu 1945 pak do osady vstoupili sovětští vojáci a válka skončila. V průběhu dalšího roku v kraji proběhl odsun Němců. Marii Stöhrovou s jejími dvěma dcerami do něj nezařadili, protože se za ně na úřadech zaručil Alois Zatloukal. Dokonce i sousedé Scholtzovi a Langerovi jako důležití zaměstnanci grafitových dolů zůstali. Naprostá většina místních obyvatel ale do transportů směřujících do okupačních zón Německa nastoupila. Odjeli i otcovi sourozenci ze Starého Kopce, Franz Stöhr s manželkou a dcerami Elzou a Mits a Anna a Josef Weiserovi s dvěma syny.

Krátce poté se i matka s Annou a její sestrou Marií chtěly přestěhovat za rodinou na Urlich. Matka ale v mládí sloužila na Hané a uměla česky, a tak si ji vyžádal správní komisař v Kunčicích Alois Valenta. Všechny se tak musely nastěhovat do výměnku jeho hospodářství. Pamětnice na něj nemá dobré vzpomínky. „Byl zlý a bála jsem se ho. Když maminka uvařila oběd, tak on jedl a my jsme seděly. Najedly jsme se, až když odešel.“

Ve Starém Městě Anna Moštková nastoupila do školy. Nerozuměla ale výuce, protože neuměla česky. Odešla proto se sestrou k prarodičům na Urlich a docházela do školy ve Špiklicích (od roku 1948 Nová Seninka), kde místní učitelka Zdeňka Stryková ovládala také německý jazyk. V roce 1948 se matka s dcerami nastěhovala do Nové Seninky, kde se seznámila s jedním mužem a v roce 1953 se jí narodila ještě dcera Milada.

Domy zbořili

Po škole pamětnice v patnácti letech nastoupila do státního statku v Nové Senince. V roce 1959 tam na brigádu přijelo několik mladých mužů ze Slovácka, mezi nimi i Jan Moštek z Vlčnova. Dva mladí lidé se do sebe zamilovali a 19. září 1959 měli svatbu. Novomanželé se pak přestěhovali do Starého Města a pamětnice nastoupila do místního Moravolenu, kde pracovala až do penze. V letech 1960 až 1964 se manželům Moštkovým narodily tři děti – Jan, Václav a Anna.

Medvědí Rokle se po válce zcela vylidnila. V roce 1960 většinu zdevastovaných domů v rámci hromadné demolice nechalo strhnout ministerstvo vnitra. K zemi se tehdy poroučel i rodný dům pamětnice a dnes se již v lesním porostu nedají rozeznat ani jeho základy. Z původních pěti zůstaly jen dva domy. Ten samý rok zbořili také zbývající domy ve Starém Kopci, kam pamětnice v dětství často chodívala k příbuzným. Zůstaly jen dva z původních šestnácti domů. Jeden z nich využíval jako hospodářské zázemí státní statek. Neudržovaný objekt se ale později zřítil, a tak jedinou budovou je dnes výměnek původního hospodářství rodiny Stöhrovi, který po odsunu Němců sloužil jako zotavovna a pak rekreační zařízení MEZ Mohelnice a od roku 1999 ho vlastní rodina doktora Jiřího Kaly.

Zcela zničena byla i blízká osada Lesní Mlýn. Anna Moštková vzpomíná, že k Rössnerovým s trakařem pravidelně jezdili pro mouku. Na dobových fotografiích vypadá osada takřka idylicky a pamětnice dodává, že ani interiérové vybavení mlýna a přilehlé budovy si nezadaly s jeho vnější podobou. Bohužel jsou z něj dnes patrné pouze základy a náhon a zcela zničena byla i blízká osada Adamov.

Jen na Urlichu několik domů zůstalo. Mimo rodiny Aloise Zatloukala v ní po válce bydlela i sedmičlenná rodina Josefa Stanzela. Kvůli práci v lese je sice nezařadili do odsunu Němců, ale v roce 1948 je poslali na zemědělské práce na Hanou a domů se vrátili až o dva roky později. Posledním obyvatelem osady se nakonec stal dědeček pamětnice Alois Zatloukal, který se odstěhoval někdy na začátku sedmdesátých let minulého století. Urlich tak zůstal zcela prázdný a do zbývajících šesti domů dnes dojíždějí jen chalupáři. Anna Moštková žije s manželem stále ve Starém Městě, v kraji, který se od jejího dětství tolik změnil.

Anna Moštková zemřela v říjnu 2023.

ČERNÝ, V., Pohledy do dějin Staroměstska. Ústí nad Orlicí, 2011.