Jarmila Mikešová

• "Tady vzadu, kde mají mladý přístěnek, udělali si tam samostatnou koupelnu, je to všechno nové. Takže to bylo předtím špatné a staré, tak začali bourat a hned jsem dostala přípis, protože jsem jedinou majitelkou chalupy, že musím okamžitě přestat bourat, jinak dostaneme velikou pokutu. Tak jsem musela jít na stavební a vysvětlit jim to, že už mám plánky dávno dané na výboru a že čekám jenom na to schválení, jak to asi bude vypadat a co tam budeme všechno dělat. To byla otázka chvilky. Jinak bychom asi dostali pokutu, protože jakmile tady na něco sáhnete, oni [památkáři] chodí několikrát za den okolo, takže to všechno vidí. Takže by nám hned dali nějaký přípis, že máme přestat bourat."

• "Taky si pamatuji, že jsem dělala v Husově sboru tady v kostele. Přišel za mnou pan Janda, už byl pán v letech, že má dělat bustu Husa a že tam má napsat nějaký jeho výrok. A že si na to netroufne, protože to bylo stát štaflemi na schodech a Husovi na hlavě jednou nohou. Takže jsem to podnikla, ale kdybych bývala tenkrát spadla – byla jsem zrovna těhotná s druhým klukem –, tak by to asi špatně dopadlo."

• "Ale jo, mně se tam líbilo, akorát se mi nelíbilo, když jsem musela jít na internát. To mi zařídil otec. Protože já jsem byla jedináček a nebyla jsem zvyklá na velký kolektiv, trpěla jsem tam. Teď vás na týden zavřou na tom internátu, tam jsem musela být do 17 hodin a víc už jsem ven nešla. Akorát jsem musela ukázat jednou za týden žákovskou knížku, a kdybych se hůř učila, tak by mě nikam nepustili, ani do kina. Nemůžu říct, že bych měla problémy s učením, učila jsem se dobře, ale neměla jsem touhu někde lítat po Hradci. Člověk na to ani neměl peníze, to vám rodiče dali jenom na to, abyste dojela do Hradce Králové a na cestu zpátky."

• 1

Hlinsko v Čechách, 25.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Po sametové revoluci vyměnila pohodlný byt za život ve skanzenu

Jarmila Mikešová zamlada
zdroj: archiv pamětníka

Jarmila Mikešová, dívčím jménem Sedláčková, se narodila 11 dubna 1954 v Kolíně. Její otec Antonín Sedláček pocházel z Betléma v Hlinsku a na začátku 50. let minulého století působil na vojně v Kolíně. Zde se seznámil s Alenou Lahodovou, oženil se s ní a narodila se jim dcera Jarmila. Když byl Jarmile jeden rok, celá rodina se přestěhovala do Betléma. V Betlémě strávila Jarmila Mikešová celé dětství. Po vyučení lakýrnicí v Hradci Králové se vdala a narodili se jí dva synové. Nejprve se věnovala řemeslu, ale v Hlinsku k tomu nebyly vhodné podmínky, proto pak začala pracovat v místním závodě Elektro-Praga, kde zůstala až do důchodu. V dospělosti žila roky v bytě na sídlišti. Když jí však otec odkázal původní chaloupku v Betlémě, kde strávila část dětství, neváhala a ráda se do domečku vrátila. Žila tam s rodinou i v době natáčení v roce 2023 jako jedna z mála v celém Betlémě.