Anežka Lišková (* 1933)

Co se dalo porozbíjet, estébáci porozbíjeli, co se dalo odnést, odnesli

• Anežka Lišková (roz. Hrnčeříková) se narodila 18. července 1933 jako nejstarší z devíti dětí

• její rodina vlastnila statek ve Štítné nad Vláří

• absolvovala zdravotnickou školu ve Zlíně

• po dokončení studia nastoupila do nemocnice v Uherském Hradišti

• později pracovala dva roky na zdravotnické škole ve Zlíně a následně na zdravotnické škole v Uherském Hradišti

• za manžela si vzala bývalého politického vězně Františka Lišku

• František Liška byl odsouzen v rámci procesu se členy protistátní skupiny Světlana-Makyta

Nespravedlnost komunistického režimu si pamětnice plně uvědomila v roce 1949, kdy musela v rámci výuky povinně přihlížet politickým procesům. Mezi obžalovanými tehdy stanul i její budoucí manžel František Liška, který byl za smyšlená provinění odsouzen na dvanáct let vězení. S Františkem se seznámila až v únoru 1958 a postupně se od něj dozvídala, jakými útrapami si jeho rodina procházela.

Mezitím Anežka Lišková absolvovala zdravotnickou školu ve Zlíně; dodnes vzpomíná, že roku 1953 patřila mezi mladé civilní sestry, které měly nahradit sestry řádové: „Prvního července jsme nastupovaly do Uherského Hradiště do nemocnice. Byl krásný den, nás tam bylo sto devatenáct mladých děvčat, devatenáctiletých a dvacetiletých. Všechny jsme měly maturitu, měly jsme diplomy, ale neuměly jsme nic. Když jsme pak sloužily s řádovými sestrami, teprve jsme si uvědomily, co to znamená mít pořádnou praxi. To víte, byly jsme mladé dcerky, my jsme to ani nebraly jako křivdu, že řádové sestry odcházejí – prostě jsme zapadly do provozu. Ještě pět měsíců s námi na oddělení sloužila řádová sestra.“ Po roce práce ve zdravotnictví Anežka Lišková působila dva roky na zdravotnické škole ve Zlíně a pak do roku 1959 na zdravotnické škole v Uherském Hradišti.

Zásah Státní bezpečnosti proti protistátní skupině Světlana-Makyta

Od Františka Lišky, bývalého politického vězně, se pamětnice na konci padesátých let dozvěděla o rozprášení protistátní skupiny Světlana-Makyta. Do její činnosti byl zapojen i Františkův otec. Členové, převážně živnostníci, se scházeli ve Valašských Kloboukách a věřili, že svou činností mohou přispět ke změně poměrů; do Světlany-Makyty se však záhy vetřel neznámý agent Státní bezpečnosti a skupina byla rozprášena.

Zásahu tajné policie neušla ani rodina Liškových. Mlynáře Lišku přijela Státní bezpečnost zatknout 10. března 1949. Mlynářovu ženu a děti postavili agenti ke zdi, mířili na ně samopaly a snažili se v domácnosti najít cennosti. Anežka Lišková zná celou událost z tchynina vyprávění: „Tchyně mi na to říkala: ,Prosím tě, kde by bylo u nás zlato, když můj manžel všechno vrazil do strojů? U nás nebyla ani koruna, u nás se všechno dávalo do strojů.‘ Říkala, že když odešli estébáci, bylo to hrozné: co se dalo porozbíjet, porozbíjeli, co se dalo odnést, odnesli. Říkala: ,My jsme neměli nic.‘“

Mlynáři se však díky nepozornosti jednoho příslušníka podařilo uprchnout, skrýt se u známých a dostat se do západního Německa. V uprchlickém táboře bratra po měsíci vyhledal Gustav Augustin Liška, ředitel Baťových závodů v Maroku, odvezl jej do Paříže a poté do Maroka. Tamější životní podmínky ale mlynáři Liškovi nesvědčily, a tak kontaktoval přátele v Americe a v roce 1952 odešel do Chicaga. Tam získal místo manažera v Moravském domě a pro místní českou komunitu pracoval až do 23. dubna 1953, kdy zemřel na infarkt.

Syn perzekvován namísto svého otce

Protože otec tajné policii unikl, zatkla alespoň syna, který o protistátní skupině nevěděl téměř nic. Po tvrdých výsleších byl František Liška odsouzen na dvanáct let vězení. Výkon trestu mu byl zkrácen díky pomoci spoluvězně, jistého doktora Turka; ten po svém propuštění pomohl Františkově matce naformulovat dopis, na základě kterého byl syn omilostněn.

Tím však perzekuce nekončily: stát rodině zabavil část majetku a do mlýna byli nasazeni nucení nájemníci. Roku 1952 úřady zrušily mlýn a o čtyři roky později daly příkaz k likvidaci moderních strojů, do kterých rodina Liškových investovala veškeré prostředky. A když bylo roku 1957 ve Štítné založeno jednotné zemědělské družstvo, veškeré zbylé vybavení mlýna zabralo do své správy.

Obnova rodinného podniku

Po desetiletích komunistického hospodaření se mlýn ocitl v dezolátním stavu. A třebaže za zničený majetek Liškovi po roce 1989 nedostali žádné odškodnění, podařilo se jim ve mlýně obnovit dřevovýrobu. Rodinný podnik vyráběl dřevěné hračky a prosperoval až do doby, kdy podlehl konkurenci levného asijského zboží. V současnosti stále funguje, výroba však musela být omezena a místo deseti pracovníků dnes zaměstnává pouze jednoho.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století TV (Vít Pokorný)