Karel Kahoun

• „Kde jsem zažil úděsnou věc, kdy nás nahatý prohlížela nějaká žena. Příšerně utejraná starší žena, která se nám hrabala tady mezi nohama, jestli nemáme filcky. A Karel říkal: ,Tenhleten pohled nikdy nezapomeň. To je řeholnice! Právě, že je řeholnice, tak ji přinutili dělat takovouhle práci.‘ Na to do smrti nezapomenu, na ten výraz toho utejranýho člověka.“

• „Zažil jsem tam mnoho. Téměř pět měsíců výslechu, kdy jsem byl úplně na dně psychicky. Řvaní a já nevím, co všechno. Bylo tam několik světlejších chvilek, kdy jednou na mě řval. Říkal: ,Kdybys věděl, co to je marxismus, tak bys nikdy takový kraviny nedělal!‘ Já jsem říkal: ,Pane veliteli, já z něj mám státní zkoušky, já bych ho mohl vyučovat.‘ Já jsem říkal: ,Kdybyste vy znal z teologie to, co já znám z marxismu, tak byste nikdy nebyl komunista.‘ On zrudnul, začal mlátit rukama do stolu.“

• „Když skončil ten soud. Když končil a měl jsem taky co říct a dostal jsem paragraf podvracení republiky, tak jsem tam prohlásil. Říkal jsem: ,Víte, co mě nejvíc trápí? Kdybych byl anarchista nebo nějakej takovej, ale skautskej slib zní: Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe, milovat vlast svou, republiku československou, a bránit ji věrně v každé době. A já, kterej jsem sliboval na skautskej slib, tak mám paragraf podvracení republiky jako nějakej monarchista nebo anarchista.‘“

• 1

Mníšek pod Brdy, 27.11.2002

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Když se zruší organizace, tak to neznamená, že se zruší přátelství

Karel Kahoun
Karel Kahoun

Karel Kahoun se narodil v roce 1935. Vyrůstal v Horažďovicích, kde také po válce začal navštěvovat skautský oddíl. Pocházel z věřící rodiny, což mu po roce 1948 zabránilo studovat gymnázium, a tak vystudoval vyšší hospodářskou školu v Plzni. Poté nastoupil na pedagogickou fakultu v Plzni, kde studoval přírodovědu. V té době vedl ilegální skautský oddíl. Po krátké době, kdy vyučoval v Březně u Chomutova, byl povolán na vojnu, kde byl po čase zatčen a čtyři měsíce vyslýchán v Plzni. Odsouzen byl za skauting a trest si odpykal v uranových dolech v Jáchymově. Po propuštění pracoval jako cestář a následně jako ošetřovatel v zoologické zahradě v Praze. Dostudoval si střední odbornou školu výtvarnou. Nastoupil znovu do školství a vystudoval logopedii a speciální pedagogiku na pedagogické fakultě v Praze. Nastoupil ke studiu přírodovědy, které však nedokončil. Je ženatý a má tři děti vlastní a šest v pěstounské péči. Dvanáct let byl v městském zastupitelstvu v Mníšku pod Brdy.