Ing. Jiří Holanec

• „Byl to vždycky film, kde hroznej borec leze bez váhání po skále. Tak jsme si říkali, že takhle to přece ve skutečnosti vůbec není. Že to zkusí, vrátí se. Tenkrát se netočilo na digi, to bylo hrozně drahé něco točit. Tak nemohli točit, jak si tam něco rozmýšlí. Tak to byl výsledek, čistá práce. Tak jsme si říkali, že musíme natočit film podle skutečnosti. Takovou parodii na tyhle filmy.“

• „Akorát si vzpomínám, když přes Opočno jela taky nějaká jednotka. Nevím, jestli to byli Poláci, nebo Rusáci, tak jsem vylezl na střechu do vikýře a koukal jsem na ně. Jinak politické školení jsem od táty neměl, ten akorát pravidelně poslouchal Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky, což mě pak teda taky postihlo, že jsem to poslouchal. Vlastně dodnes. Sice už to není Svobodná Evropa, ale nějaký ten ČRo 6, to bylo, teď je to Plus.“

• 1

Velké Poříčí, 19.04.2023

Na vojně ho měli za exota. Kvůli emigraci sestry byl jen vojín absolvent

Jiří Holanec jako malý chlapec
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Holanec se narodil 29. dubna 1953 v Opočně. Po základní škole nastoupil na střední průmyslovou školu stavební v Hradci Králové. Vystudoval České vysoké učení technické v Praze, obor Geodézie. Jeho sestra emigrovala v roce 1968 do Švédska, což ovlivnilo jeho základní službu v Československé lidové armádě. Nastoupil na ni po vysoké škole jako pouhý vojín absolvent. Bylo to něco naprosto mimořádného. Jako geodet se živil celý život. Od mládí se věnoval horolezectví a boulderingu. Po roce 1989 zakoupil lom v blízkosti svého domova. Je to jedno z nejstarších míst v České republice, kde lze provozovat bouldering. V roce 2023 žil v Opočně.