Milan Herian

• „Samozřejmě, že mě lákali, to ne, že by mě nelákali. To bylo právě v tý Stavební obnově. Přišel za mnou jeden a říkal: ,Ty jseš takovej šikovnej, půjdeš k nám.‘ Já jsem říkal: ,Já si to musím rozmyslet, já nevím, necháte mi chvilku na rozmyšlenou?‘ Tak on říkal: ,Jo, tak si rozmysli a já za tebou přijdu.‘ Když jsem přišel domů a říkal jsem: ,Hele, oni mě furt lákaj do strany.‘ A manželka říkala: ,To je maličkost. Řekni dědovi, on tě přihlásí do Lidový strany a vyhneš se tomu.‘ Tak ten pán přišel a říkal: ,Tak co, jak sis to rozmyslel?‘ Já říkám: ,Heleďte, je zle, ale já k vám klidně půjdu, já se k vám dám.‘ A on říkal: ,Jak?‘ ,No, víte, on přišel tchán, abych vstoupil do Lidový strany, tak mě přemluvil, ale já se k vám dám taky.‘ ,To nejde, to nejde.‘“

• „Nic nejezdilo, tak já jsem se vydal pěšky do práce a došel jsem akorát na Černej most. Když jsem tam viděl tam tu spoustu tanků, tak to jdu radši domů, abych viděl, co se děje. To je jako neopustím, děcka jsou malý, tak jsem šel domů. No a pak jsme tam hlídali. Já jsem dělal na Staroměstským náměstí. Tam bylo spoustu těch děl a samostřílnejch kulometů leteckejch a to. Ty po sobě stříleli různě a to nebylo dobrý. No a potom v 69., to jsem byl na Václaváku, když to začlo. To už byly milice, začli honit lidi a nejlepší zážitek byl, že házeli po nás slzáky, slzný plyny a jeden nějakej odvážnej pán nebo mladík to vzal a hodil jim to do auta zpátky.“

• „Emauzy, to byl vybombardovanej klášter, kterej se opravil jenom zvenku a zevnitř byl rozkopanej, otlučený omítky, protože pořád hledali nějaký zlato a furt to nemohli najít, takže to rozkopali. Tam byly hroby vyvrácený, takže ten jeden tam přišel, když to dostali zpátky, tak tam přišel kněz Čech, ale byl ve Švédsku, a tak si mě vybral, že jestli chci, že bych mu tam dělal správce. Takže já nejenom tu stavařinu, ale musel jsem se naučit ekonomiku a musel jsem vlastně sjednávat smlouvy s nájemníkama.“

• 1

Chtěli, abych vstoupil do strany, tak jsem vstoupil do té lidové

Milan Herian při natáčení rozhovoru pro projekt Příběhy našich sousedů
zdroj: PNS

Milan Herian se narodil 14. července 1942 v Praze. Jeho otec působil jako stavař a Milan se rozhodl pro stejné zaměstnání. Kvůli podnikání jeho otce měl Milan negativní kádrový posudek a nemohl tak studovat v Praze. Vystudoval průmyslovou školu v Liberci a v roce 1962 narukoval na vojnu k technickým praporům. V srpnu roku 1969 se účastnil protiokupačních protestů v centru Prahy. Celý život žil v Horních Počernicích a živil se jako stavař. Po roce 1989 působil jako správce kláštera v Emauzích.