Johannes Gutmann

• „Od začátku jsem Tomáši Mitáčkovi a ostatním zaměstnancům řekl, že jsem nepřišel jako bohatý Rakušan a kapitalista, který chce v Česku rychle zbohatnout. Vidím Česko jako vizi, jako sousední zemi, kde chci rozvíjet něco podobného jako v Rakousku. Šlo mi o ekologii, biologické zemědělství, aby se lidé stravovali zdravě, aby pracovali společně, ne proti sobě, protože každý chce být ještě bohatší. Vždy jsem říkal, že zisk z Česka jsem nikdy nebral do Rakouska. Co jsme v Česku vydělali, to jsme zde také investovali.“

• „V Česku se to pěstovalo a sušilo. Nebylo tam ale povoleno, aby se to tam míchalo a zpracovávalo. V Rakousku jsme měli výhodu, že jsme mohli svoje produkty i zpracovávat a prodávat. To nebylo v Česku dovolené. Takže jsme to vozili do Rakouska, tady jsme to smíchali, zabalili a potom zase přivezli do Česka. Byla to škoda, ale na začátku to nebylo jinak dovolené. Nyní už můžeme i v Česku míchat čaje, jsme tam registrovaní. Na začátku to byla výhoda, protože ti konzumenti v Česku nevěřili české výrobě. Když někdo přišel ze zahraničí, z Německa nebo z Rakouska, tak je to nejlepší. Konzumenti neměli důvěru vůči českým výrobkům. Změnilo se to až časem.“

• „Ohledně českého systému zemědělství jsem měl znalosti ze školy. Že tam existovala jednotná zemědělská družstva. A že lidé museli všechno dát do těch jednotných zemědělských družstev. A že si mysleli, že tím ty výnosy budou vyšší. Navštívil jsem tam zemědělské družstvo a byl jsem překvapený. Myslel jsem si, že my v Rakousku dokážeme lépe hospodařit na malých plochách. Samozřejmě je jednodušší pracovat na velkých plochách s velkými stroji. Ale pravda je taková, že my tady s malými statky máme i větší výnosy než jednotné zemědělské družstvo. Viděl jsem to v roce 1985, kdy jsem byl jako turista v Praze. Když jsem jel okolo, viděl jsem ta pole. Viděl jsem města, obchody, jak tam funguje zásobování. Když jsem se vrátil, byl jsem opravdu hodně vděčný za to, že my v Rakousku máme jiný systém.“

• 1

Sprögnitz, 26.04.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Vizionář z Rakouska se stal průkopníkem biozemědělství v Rakousku i v porevolučním Československu

Johannes Gutmann v roce 2022
zdroj: Post Bellum

Johannes Gutmann se narodil 23. června 1965 v dolnorakouském Zwettlu a vyrostl v nedaleké obci Sprögnitz, kde se jeho rodina živila zemědělstvím. Jakožto nejmladší syn měl převzít statek po svých rodičích, což ale nechtěl. Po absolvování obchodní akademie v roce 1984 se s rodiči dohodl na tom, aby statek převzal jeho bratr. Nechtěl být sedlákem, toužil po podnikání v biozemědělství. V roce 1985 podnikl cestu do Československa, kde jej překvapil stav tamního zemědělství: absence soukromých statků, širé lány bez remízků a míra chemických postřiků. O tři roky později založil firmu na výrobu bylin v biokvalitě, kterou pojmenoval Sonnentor. Poté, co padla železná opona, rozhodl se rozšířit svoji vizi i do Československa, resp. České republiky. V roce 1990 se setkal s absolventem brněnské zemědělky Tomášem Mitáčkem. Spolu o dva roky později vybudovali český Sonnentor, který dnes (rok 2022) sídlí v Čejkovicích. Firma zaměstnává kolem 450 lidí.