Marta Dušánková (* 1924)

Dáma, která psala ministru Moravcovi

• jaro 1945 návrat do Prahy

• jaro 1945 krátce nasazena v továrně v Praze-Troji

• po válce celoživotní práce kadeřnice

• žije v Praze

Paní Marta Dušánková v říjnu 2014 oslavila devadesáté narozeniny. Laskavá a velmi vtipná dáma vyprávěla o necelém roce, který strávila na nucené práci v továrně na letecké motory na Broumovsku. Ačkoli jde o zážitky z doby před více než sedmdesáti lety, některé události si vybavovala detailně a s humorem sobě vlastním glosovala.

Dárek pro Führera

Marta Dušánková, rozená Skálová, se narodila 20. 10. 1924 v Praze „u zubaře“. Na vysvětlenou dodává: „Na maminku přišly porodní bolesti, zrovna když byla u dentisty. Ještě ji stihli dovést do lékařova bytu, kde jsem se narodila. Od zubaře domů si už nesla mě.“ V rodině Skálových, která žila z otcova zámečnického příjmu, vyrůstal kromě Marty i její o rok starší bratr Miloš. Maminka pečovala o děti a starala se o domácnost. Sama pocházela z početné rodiny celkem devíti sourozenců, kteří vesměs pracovali v kadeřnictví. Když Marta ukončila čtvrtou měšťanku, bylo tedy rozhodnuto i o jejím budoucím povolání. Sama se však pod vlivem kamarádky nejdříve začala učit švadlenou, což jí vydrželo pouhé tři dny: „Mistrová mi dala nit, nůžky a několikametrový pás látky, který jsem měla začistit. Třetí den jsem toho měla dost a šla raději k strýcovi a tetě do Libně do kadeřnictví.“

Vyučila se kadeřnicí a kromě toho pomáhala tetě s miminkem, o které pečovala. Marta Dušánková v té době prožívala i svou první lásku. Tvrdí, že válka do života obyčejných lidí příliš nezasáhla, kromě všeobecného nedostatku potravin a zboží. Do relativně idylického období zasáhlo rozhodnutí občerstvit německý válečný průmysl ochromený odchodem zaměstnanců na válečnou frontu novou pracovní silou z protektorátu. Nucené nasazení se týkalo nejdříve především ročníku 1921 a starších, později, se zhoršující se německou situací na frontě, došlo i na nasazení ročníku 1924, který měl pracovat v leteckém průmyslu. Jednání s berlínským ministerstvem zbrojení a munice nakonec v září 1943 skončila kompromisní dohodou - příslušníci ročníku 1924 měli v říši projít pouze desetiměsíční výrobní praxí a po jejím skončení měli být nasazeni v protektorátním leteckém průmyslu.[1] Pamětnice uvádí, že se o jejich skupině mluvilo jako o „dárku pro Führera a tak s námi mělo být i zacházeno“.

Jaký jsi ročník?

O tom, že má být Marta totálně nasazena na práci v Berlíně, se na jaře 1944 dozvěděla rodina od známé, která pracovala na úřadu, který vyřizoval administrativu nuceně nasazených, pravděpodobně šlo o úřad práce. „Přišla za námi s tím, že jsem na seznamu deseti vybraných děvčat, která mají jet do Berlína, kde stále hrozilo bombardování. Poradila nám, abych neodjížděla a že mám tvrdit, že jsem onemocněla u známých mimo Prahu, s nimiž jsem se jela rozloučit.“ Místo na nádraží k vlaku, který odvážel totálně nasazené do Německa, odvezl Martu její tatínek k přátelům za Prahu, kde se na den nebo dva ukryla. Rodinná známá navíc zjistila od německého úředníka, jaký osud čeká ty, kteří se k odjezdu nedostavili: „Varovala nás, že máme čekat domovní prohlídku gestapa. Gestapo se v noci do bytu skutečně dostavilo, ale já byla mimo Prahu a ´jako´ nemocná.“ Osud lidí, s nimiž měla pamětnice odjet na práci do Berlína, byl tragický – vlak zasáhly spojenecké bomby, několik mladých lidí zahynulo a velká část utrpěla zranění.

Výše zmíněná rodinná známá byla nadále ve styku s německým úředníkem a zjišťovala situaci. „K mému štěstí byla ta paní velice hezká, takže se s ní ten Němec občas potkával. Navíc mu předávala lístky na cigarety, které šetřil chlapec, s nímž jsem tehdy chodila. Když mu tvrdila, že mi stále není dobře, upozornil ji, že musím mít lékařské potvrzení o tom, že jsem práce neschopná, jinak že hrozí nebezpečí. Hledal se tedy lékař.“ Věc vzala do svých rukou maminka – kartáčem podráždila Martě rameno, které ji, jak říká, bolí dodnes, rány potřela česnekem a ichtyolovou mastí a s fingovaným zánětem šly k lékaři. První lékař, kterého navštívily, se úvodem ujistil, jaký je Marta ročník, a nebylo nutno mu situaci sáhodlouze vysvětlovat. Sám nosil židovskou hvězdu a nejspíš i on očekával deportaci. Také druhý lékař, za nímž Marta šla a jemuž vysvětlila, jak se věci mají, ji přijal: „Řekla jsem mu, že potřebuji potvrzení, že jsem nemocná. On na to: ´Budeme tedy píchat injekce.´ Nejspíš mi dával jen vodu, léky to určitě nebyly, ale já měla papír a on byl krytý.“

Ober Wernersdorf, Kreis Braunau

Fingovanou nemoc Marta předstírala dva nebo tři týdny. Potom rodinná známá zjistila, že se připravuje umístění nasazených do továrny v českém pohraničí, kde nehrozí nálety a větší nebezpečí. S ohledem na déle neudržitelnou situaci se rodina rozhodla, že dcera Marta tentokrát na práci nastoupí. V dubnu 1944 odjela spolu s deseti dívkami z Prahy a deseti chlapci z Kolína do Vernéřovic u Broumova, tehdy Ober Wernersdorf, Kreis Braunau, na nucenou práci, která měla trvat deset měsíců. Ubytováni byli nejdříve v táboře, kde bydleli vězni z Holandska, Francie a Ruska. V táboře panovaly otřesné podmínky, takže si česká skupinka později vymohla ubytování v hostinci v asi dvacet kilometrů vzdáleném Stárkově, kde se také stravovali a do továrny dojížděli: „Pracovali jsme v továrně na letecké motory a kazili jsme, co se dalo. Náš vedoucí, mladý Němec, výborný člověk, zřejmě tušil, že sabotujeme, takže pokažené výrobky vždy sám opravil a nás nepotrestal.“

S mladými Češkami otřásla situace jiných vězňů v táboře: „Zatímco my jsme mohli dostávat balíčky z domova s jídlem a o všechno jsme se rozdělili, oni trpěli hladem. Dodnes nezapomenu na jednoho Holanďana, který krájel chleba pilou, tak byl ten chleba tvrdý a starý. S kamarádkou jsme se tedy rozhodly, že jim nějak pomůžeme. Při nakupování jsme zabavily prodavače v jednom ze dvou obchodů v městě, nejčastěji jsme kupovaly mleté maso, které musel jít umlít do vedlejší místnosti, a hrábly jsme do misky s potravinovými lístky a ukradly je. Pak jsme za ně nakoupily ve druhém obchodě a potraviny předaly holandským vězňům. Bály jsme se, kdykoli se nečekaně otevřely dveře ubytovny, ale vyšlo to.“

S dobou nucené práce se Martě Dušánkové pojí různé příhody a životní osudy lidí, s nimiž se tam poznala: „Přece jen jsme byli mladí, bylo nám dvacet. To se vše lépe snáší. Například jsme se dohodly, že každý večer půjde jedna z nás na rande s jiným hochem. Jedna naše dívka se tam zamilovala do místního Němce a zůstala tam s ním i po válce. Do jiné naší dívky se zakoukal německý vedoucí z fabriky. Potíž byla, že chodil s Němkou, a hlavně že se to dozvěděla majitelka továrny. Ta mu dala na vybranou, že buď se vrátí k Němce, nebo že půjde na frontu. Narukoval na frontu a za dva týdny přišlo oznámení, že padl.“

Dopis Moravcovi

Po deseti měsících ve Vernéřovicích se vrátila domů skupina deseti chlapců z Kolína, kteří přijeli společně s desítkou dívek z Prahy. Dívky zůstávaly na Broumovsku dál, ale nehodlaly se s tím smířit. Pamětnice vysvětluje kroky, které podnikly pro svůj návrat: „Rozhodly jsme se napsat na úřady a připomenout se jim. Vždyť jsme byly dárek k Führerovým narozeninám, tak ať s námi něco udělají. Losovalo se, kdo komu napíše, a na mě vyšel samozřejmě Moravec.[2]  Takže jsem mu napsala, že jsme tu už deset měsíců a co s námi hodlají udělat.“ Odpovědi se Marta už nedočkala – mezitím dostala povolení k návštěvě rodičů.  Do Prahy jí telefonovaly přítelkyně z Vernéřovic, aby se už nevracela, že budou propuštěny domů. „Nejela jsem nikam, i peřiny jsem tam nechala. Ale to byla moje pošta a ani jsem ji nedostala,“ směje se Marta Dušánková při vzpomínce na svou korespondenci s ministrem Moravcem.

Po návratu do Prahy v prvních měsících roku 1945 byla ještě nasazena na krátkou dobu, měsíc nebo dva, do továrny v Troji, ale brzy bylo po válce. Vrátila se do kadeřnictví a ke svému chlapci, který zásoboval rodinnou známou poukázkami na cigarety a pomohl tak Martě oddálit odjezd na nucenou práci. Později si ho také vzala, ale manželství nebylo šťastné a trvalo jen krátce. Vzájemnou úctu, podporu a lásku našla až u svého druhého manžela, s nímž prožila šťastný život, „i když mě nutil lézt po horách, a dokonce i plavat“. Před třiceti lety paní Marta Dušánková ovdověla. Žije v Praze a díky laskavé pomoci své neteře, kterou pomáhala vychovávat, i dnes hospodaří samostatně v příjemném vršovickém bytě, kde strávila velkou část svého života.

[1] Viz Stanislav Kokoška, Nucené pracovní nasazení českého obyvatelstva v souvislostech nacistické okupační politiky v Protektorátu Čechy a Morava, in: Totálně nasazeni. Nucená práce českého obyvatelstva pro třetí říši. Katalog k výstavě. Praha, Českoněmecký fond budoucnosti 2008, s. 25-33, zde s. 32.

[2] Emanuel Moravec (1893–1945), ministr školství a lidové osvěty v protektorátní vládě 1942-1945.