Věra Chromcová (* 1936)

Stáli jsme u kolejí a mávali

• bratranec Rudolf Borke padl ve wehrmachtu

• strýc Rudolf Pohl strávil několik let v sovětských zajateckých táborech

• bratr Alfréd Chromek v květnu 1948 utekl do Německa

• v roce 2017 žila v Jeseníku

Navzdory svému názvu žilo v roce 1930 v obci Česká Ves (německy Böhmischdorf) na Jesenicku jen třicet tři Čechoslováků z celkového počtu dvou tisíc devadesáti tří obyvatel. Kromě malé skupiny Židů tam bydleli výhradně Němci. Po mnichovské dohodě se obec stala součástí nacistického Německa a většina Čechů odešla do vnitrozemí. Zůstala jen hrstka z nich a mezi nimi i Josef Chromec. Jedna z jeho dcer vypráví tento příběh.

Místo hraček obruč

Věra Chromcová se narodila 17. února 1936 v České Vsi jako nejmladší ze tří dětí rodičům Josefu a Sofii Chromcovým. Zatímco matka patřila mezi německé rodáky, otec byl české národnosti a pocházel od Litovle. Ve dvacátých letech minulého století sloužil základní vojenskou službu v Jeseníku, kde se také seznámil s matkou pamětnice, a v roce 1930 se vzali. Nastěhovali se do podnájmu v České Vsi a oba pak pracovali v místní řetězárně. Věra Chromcová vzpomíná, že žili velmi chudě. Dům obývali společně s další sedmičlennou rodinou Drechslerovou a jednou ženou. Pětičlenná rodina s babičkou Annou Borke měla k dispozici kuchyň, jeden pokoj, tři malé komory a společně s ostatními podnájemníky dřevěný suchý záchod a pro vodu si chodili k pumpě na zahradu, která ale v zimě často zamrzala. „Měli jsme jen stůl, židle, lávku, jednu skříňku a na chodbě almaru,“ vzpomíná a dodává, že v dětství měla jen hadrovou panenku, a tak si často hrávala s tím, co bylo po ruce. Třeba s železnou obručí od kola, kterou po ulici honila s klackem.

A přišla válka

Na konci třicátých let dvacátého století se značně vyostřilo napětí mezi nacistickým Německem a Československem. Nejvíce se projevovalo v pohraničních oblastech Čech a Moravy s většinovým německým obyvatelstvem. Někdy v roce 1938 rodina Českou Ves opustila a přestěhovala se do podnájmu v Olomouci. Věra Chromcová si není jistá, ale myslí si, že důvodem byl otcův nástup do armády během všeobecné mobilizace vyhlášené na obranu státu 23. září 1938. Jenže o týden později zástupci čtyř evropských velmocí podepsali mnichovskou dohodu a následně vojska wehrmachtu bez boje obsadila pohraničí. O další půlrok později, 15. a 16. března 1939, Němci obsadili i zbytek území Čech a Moravy, na němž výnosem zřídili protektorát. Asi po roce pobytu v Olomouci se rodina vrátila do České Vsi.

Otec potom pracoval v cihelně někde na území Německa a domů dojížděl jen sporadicky. Vzhledem ke svému tehdejšímu věku nemá pamětnice příliš vzpomínek na období druhé světové války. Vypráví ale, jak v obci potkávala zajatce z tábora zřízeného v roce 1942 v řetězárně (Eisenindustrie Böhmischdorf). Velmi dobře jí také v paměti utkvěl 12. prosinec 1944, kdy nad obcí proletěl svaz amerických bombardérů a na Českou Ves svrhl čtyři bomby. O život tehdy přišel jeden francouzský zajatec, Reynold Bary, a také Žofie Kapsová ze statku č. p. 24. „Zhroutila se tam půlka baráku a zabilo to i spoustu zvířat,“ dodává pamětnice.

Koncem války obcí procházely davy civilních obyvatel utíkajících před postupující frontou ze Slezska. Několik z nich přespalo v domě, v němž rodina bydlela. Dne 8. května 1945 do České Vsi vstoupili sovětští vojáci.

Ve druhé světové válce také zahynul bratranec pamětnice Rudolf Borke, pocházející také z České Vsi. Ještě velmi mladý se prý dobrovolně přihlásil do wehrmachtu a domů se již nevrátil. Narukovat musel i strýc Rudolf Pohl, který skončil v zajateckém táboře v Sovětském svazu.

Odsun Němců a bratrův útěk do Německa

Po válce do České Vsi přicházeli z různých koutů Čech a Moravy noví osadníci. V průběhu roku 1946 muselo místní německé obyvatelstvo nastoupit k odsunu. Věra Chromcová dodnes vzpomíná, jak sledovali odjezdy vlaků z České Vsi do Mikulovic, kde obyvatele před transportem do Německa shromažďovali ve sběrném táboře v areálu bývalé muniční továrny a zajateckého tábora Muna Mikulovice. „Stáli jsme u kolejí a mávali,“ dodává pamětnice. Díky otcovu českému původu Chromcovy do odsunu Němců nezařadili, i když prý rodiče sami uvažovali o dobrovolném odjezdu do Německa, kde skončili všichni matčini příbuzní. Nejprve v roce 1946 během oficiálního odsunu strýc a teta Josef a Anna Borke s dvěma dcerami Frídou a Helenou, kteří pak žili v bavorském městečku Schongau. V roce 1947 se s četnými omrzlinami ze sovětského zajetí vrátil strýc Rudolf Pohl. S manželkou Annou ještě ten samý rok dodatečně odcestovali do Německa a usadili se ve Wasserburgu v Bavorsku.

Ještě v průběhu roku 1946 se rodina přestěhovala z České Vsi do Frývaldova (od roku 1947 Jeseník), kde otec začal provozovat holičskou živnost. Věra Chromcová nastoupila do školy a vzpomíná, že zpočátku měla velké potíže s češtinou a musela opakovat ročník. Z domu i okolí znala totiž jen němčinu.

Bratr Alfréd v Československu zůstat nechtěl, a tak v květnu 1948 se stejně starým kamarádem z České Vsi Herbertem Dittrichem tajně překročili hranice do Německa. Žil pak se strýcem a tetou ve Wasserburgu a později v Mnichově, kde se také oženil. Kvůli ilegálnímu odchodu ze země nemohl navštívit Československo a rodiče ani sestra zase nesměli přijet za ním. Až po dlouhých šestnácti letech dostala matka s pamětnicí povolení k cestě do Německa. Věra Chromcová vzpomíná, že ji po návratu vyslýchal příslušník StB, s kým se ve Spolkové republice Německo setkala a o čem se bavili.

Zůstala v Jeseníku

Po nástupu komunistického režimu v roce 1948 otec pod nátlakem ukončil svou holičskou živnost, když mu zabrali část pracovního vybavení. Pracoval pak jako zaměstnanec kadeřnictví. Matka prý v Jeseníku neměla jako Němka po válce potíže, ale nikdy už se nenaučila mluvit česky, a tak komunikaci s úřady obstarával otec.

Věra Chromcová po základní škole nastoupila do učení na elektromechaničku v Dolní Lipové. Vzpomíná, že byla jedinou dívkou v celé třídě a po týdnu z učiliště utekla a už se nevrátila. V patnácti letech tak nastoupila jako dělnice v Moravolenu. Neustále ji provázely zdravotní potíže a často pobývala v sanatoriích. Jak sama říká, i to se stalo důvodem, proč se nevdala. Dlouhá léta se léčila s tuberkulózou a nakonec jí museli vyoperovat ledvinu a močovod. Právě kvůli zdravotním potížím odešla z Moravolenu a několik let až do penze pracovala v Družstvu invalidů. V roce 2017 žila stále v Jeseníku.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vít Lucuk)