Jiří Chalupa (* 1946)

Kamarád celé generace

• scenárista a dramaturg

• Česká televize

• tvorba pro děti (například pohádka Princové jsou na draka)

• v 80. letech moderátorem nedělního Studia Kamarád

Český dramaturg a scenárista Jiří Chalupa se narodil 16. května 1946 v Praze. Na dětství vzpomíná jen v dobrém. Z osmileté základní školy šel na gymnázium. Období studia na gymnáziu považuje za své vůbec nejšťastnější. „Byla to taková škola, kde se hodně žilo, četly se básničky a bylo hodně legrace.“ Co se týče budoucího povolání, rodiče pamětníka do ničeho nenutili. „Měl jsem období Hanzelka–Zikmund, kdy jsem chtěl být cestovatelem, ale to mě rychle přešlo – tenkrát se nedalo vyjet dál než do Drážďan.“ Dlouho chtěl jít na medicínu a stát se lékařem, bál se však, že se na školu nedostane. „Já jsem byl typický dvojkař. Dvojku já mám rád, to je známka pro slušný žáky – žádní šprti, ale zase je vidět, že něco vědí.“

Místo medicíny se tedy Jiří Chalupa přihlásil na matematicko-fyzikální fakultu. „Tam jsem psal těm holkám psaníčka, co budeme dělat odpoledne. Nikdo nereagoval, všichni jen psali ta čísla a odmocniny a já jsem trpěl.“ Po měsíci proto studium vzdal a odešel pracovat do nemocnice. Po dvou letech se pamětník dostal na původně vysněnou medicínu. „Dělal jsem na chirurgii pod Petřínem. Chirurgii jsem miloval, protože to je život sám. Chirurg se s tím nemůže babrat. Buď to musí uříznout, nebo ne. Jsou to lidi, kteří znají život, a to se mi líbilo.“ Během studia však zjistil, že už ho to zase táhne jinam. „Šel jsem na FAMU, protože jsem si říkal: ‚To je ten život, to je o životě.‘“

Studium medicíny za filmovou školu nevyměnil Jiří Chalupa na základě okamžitého rozhodnutí, literární sklony projevoval již delší dobu. Kromě poezie psal i povídky a rozhovory, které vycházely v tehdejším časopise Student. Po škole nastoupil do České televize. Když mu byla nabídnuta práce v dětské redakci, s nadšením přijal, protože měl k dětem vždy blízko. „Na chatě jsme měli partu dětí ve věku mého o sedm let mladšího bráchy. S nimi jsem dělal divadlo. Třeba takové představení na konci prázdnin a tam přišlo třeba i sto lidí.“

Za svůj život se Jiří Chalupa podílel na vzniku řady filmových pohádek, ať už scenáristicky, textařsky, nebo jako dramaturg. Mezi nejznámější z nich patří například pohádka Princové jsou na draka. Celá jedna generace ho zná jako moderátora televizního Studia Kamarád, pro které psal i scénáře. V České televizi zůstal dodnes a stále tvoří.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Terezie Vavroušková)