Marie Buchtová (* 1931  †︎ 2024)

Byli jsme nepřátelé říše, protivili jsme se osudu a pykali za to

• narozena 22. ledna 1931 v Březnici (okres Zlín)

• 1939 počátek spolupráce rodiny s partyzány

• 25. prosince 1942 počátek zatýkání gestapem, zatčení maminky Marie a babičky Reginy, útěk tatínka Ladislava

• leden 1943 další vlna zatýkání

• 29. ledna 1943 útok vojáků na bunkr partyzánů, zatčení Ladislava Duraje

• 1944 soud se členy rodiny

• 22. června 1944 otec Ladislav Duraj popraven v Breslau

• léto 1944 propuštění maminky

• podzim 1944 propuštění babičky

• 1945 vzpomínky na boje a osvobození, Paseky - Březnice

• 1947 pamětnice začíná pracovat u Bati

• 1949 pamětnice se vdává a o rok později zůstává se synem doma

• zemřela 11. března 2024

Nejstarším ze čtyř dětí manželů Ladislava a Marie Durajových byla dcera Marie, provdaná Buchtová. Narodila se 22. ledna 1931 v Březnici ve zlínském okrese. Rodina žila spolu s babičkou Reginou Durajovou v Pasekách. Měli malé hospodářství a otec si příležitostně přivydělával u Bati v nedalekém Zlíně nebo prací v lese.

Pomoc odboji

Hned na počátku druhé světové války začal otec spolupracovat s partyzány. Chalupa Durajových stála na příhodném místě na okraji vsi, nedaleko lesa, a tak nabídl dvěma členům odboje úkryt v podkrovní světničce. Soužití rodiny s partyzány Stanislavem Růžičkou a Rudou Rédlem bylo bezproblémové, oba v podkroví pouze přespávali a přes den se snažili si venku tajně shánět obživu. Pamětnice vzpomíná na skromné živobytí a tatínkovu obětavost: „Kolikrát tatínek říkal, když mu maminka chystala večeřu: ‚Odnes to nahoru, ty jsou hladnější jak já.‘“

V Pasekách, v Březnici a okolí se ukrývalo více partyzánů. Jejich přítomnost a to, že jim mnoho lidí pomáhá, byla veřejným tajemstvím. Jednoho dne přišel Stanislav Růžička na schůzku s ostatními partyzány velmi potlučený. Kamarádi vyzvídali, co se mu stalo, ale on se jen vymlouval na nehodu a zapíral. Nakonec ho prošacovali a nalezli u něj seznam jmen všech členů odbojové skupiny. Bylo zle, všichni totiž měli za to, že gestapo z něj vytlouklo informace o odbojové činnosti. Nikdy se už nejspíše nedozvíme, jak to tehdy bylo. Jisté je jen jedno. Večer, cestou do úkrytu, čekala na Stanislava Růžičku kulka. Jeho tělo zakopali partyzáni v lese.

Vánoční zatýkání

Jisté je i to, že akce gestapa na sebe nenechala dlouho čekat. Zatýkání začalo o Vánocích roku 1942. Byla jasná mrazivá noc na 1. svátek vánoční. Durajovi se vydali do kostela na jitřní. Babička Regina s vnučkou Věruškou šly napřed, otec za nimi a pamětnice se opozdila u maminky, která s tříměsíční Libuškou zůstávala doma. Stařenka vyšla na kopec a uviděla v měsíčním svitu množství postav. Rychle se vrátila varovat syna a ten na poslední chvíli utekl do lesa. Malá Maruška potkala gestapáky u branky. Povalili ji do sněhu a začali se dobývat do chalupy. Nahnali všechny dovnitř. Vyslýchali a tloukli maminku, prohledali chalupu, a když nic nenašli, odvezli maminku i stařenku s sebou do Zlína. Libušku přišla nakojit sousedka a později si ji k sobě vzala teta. O hospodářství a děti se postaral strýc.

Účet za statečnost

Otec Marie Buchtové se připojil k partyzánům. Po další vlně zatýkání a výslechů, která přišla začátkem roku 1943, obklíčili vojáci 29. ledna bunkr v lese nad Pasekami. Následovala přestřelka, kterou přežil jen jeden z partyzánů a Ladislav Duraj. Otce chytili a zatkli. V Pasekách i Březnici se i nadále ukrývalo několik odbojářů, ale k jejich odhalení již nedošlo. Rodiče s babičkou prošli několika věznicemi. Soud se konal 8. března 1944 ve slezské metropoli Breslau (dnešní Vratislav v Polsku). Otec pamětnice byl odsouzen k trestu smrti. Poprava proběhla 22. června 1944. Ženy si musely odsedět ještě několik měsíců vězení a na podzim se vrátily domů. Za odbojovou činnost zaplatilo životem devatenáct lidí z okolí Březnice.

To byla radost, to bylo střílení

V bojích na konci války ostřelovalo dělostřelectvo z kopce nad rodnou chalupou Marie Buchtové protější svahy. Fronta postupovala od Brodu. Pamětnice se schovávala s ostatními dětmi, strýcem a tetou ve sklepě. S prvními vojáky Rudé armády si strýc nadšeně připil. Jednotky měly nedaleko chalupy Durajových polní kuchyni a dělily se s místními o menáž, a tak malá Marie poprvé ochutnala koňské maso. Dodnes na to vzpomíná. Po válce děti žily nadále s maminkou a babičkou v Pasekách.

Marie Buchtová pracovala od roku 1947 u Bati. V roce 1949 se vdala a o rok později se jí narodil syn. Vyučila se prodavačkou a až do důchodu pracovala spolu s manželem v obchodě v Březnici.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Paměť národa (ve spolupráci s Českou televizí) (Jakub Anderle)