Götz Biemann

• „Nastoupil jako pilot Luftwaffe, letecký kurs si udělal v Kolíně, tam bylo letiště. Byl vyslán wehrmachtem do norského Stavangeru, kde prožil pět let války. Když se vrátil z války, byl odsunutý s ostatními Němci do Berchtesgadenu, kde po válce dále učil v americké zóně britské letce létat.“

• „Dědeček si dost korespondoval se známými a příbuznými. Dost si s nimi psal a posílal různé fotografie. Pak jsem se dozvěděl, že byl zavřený za špionáž a že do Německa posílal fotografie občanům, kteří byli odsunutí a chtěli vědět, jak to tam vypadá v dnešní době.“

• „Že jsem syn německého vojáka, že jsem vychováván dědečkem s revanšistickými názory, že jsem se nechoval dobře ke svým kamarádům, že jsem po nich házel kamení, že jsem nerespektoval dopravní předpisy, že jsem jezdil na kole a chytal se během jízdy na kole za auta. Že jsem vychováván v rámci Hitlerjugend – tenkrát jsem ani nevěděl, co to znamená. To bylo napsáno v posudku.“

• 1

Hradec Králové, 10.05.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Sen o Dukle zmařil posudek: Děda ho vychovává v duchu Hitlerjugend

Při běžeckém závodě, kolem roku 1967
zdroj: Soukromý archiv

Götz Biemann se narodil 18. října 1943 v Hořejším Vrchlabí. Vyrůstal v česko-německé rodině s maminkou a prarodiči. S tatínkem, který byl za druhé světové války pilotem Luftwaffe, se poprvé setkal až v roce 1968. V roce 1948 je přesídlili z krkonošského pohraničí do Chvalkovic a později do Kořenova. Vyučil se sklářem a 43 let pak pracoval ve sklárně v Harrachově. Koncem roku 1959 dědu Josefa Biemanna odsoudili na sedm let za špionáž, v roce 1960 ho na amnestii propustili. V roce 1962 pamětníka kvůli špatnému posudku vyřadili z Armádního sportovního střediska Dukla Liberec. V letech 1968 až 1970 reprezentoval Československo v běhu na lyžích. Později trénoval mládež v oddíle Jiskra Harrachov. Kolem roku 1970 se oženil a s manželkou Libuší měli dva syny. Od roku 1968 jezdili každé tři roky za tatínkem do Německa. Tam také prožili revoluční podzim roku 1989 a sametovou revoluci sledovali jen v televizi. Celý život sportoval, věnoval se hlavně běžkování a běhu. V roce 2001 vyhrál Mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu. V roce 2023 žil s manželkou v Horní Rokytnici.