Josef Bajer

• „Blíže jsme se seznámili v roce 1984, kdy byl Václav Havel předčasně propuštěn z vězení ze zdravotních důvodů. Přijel tehdy na poslechový pořad Jirky Černého do Nové Paky. Všecko bylo dobré, pak mi Jirka pověděl, že nás Vašek pozval k sobě domů. Tehdy jsem si říkal, že Hrádeček bude obšancovaný, já měl doma manželku a tři děti. Začal jsem couvat a říkat, že se můžeme potkat v hospodě v Nové Pace. Jirka říkal, že jestli nechci, tak nepojedeme, ale bylo by dobré, kdybychom jeli. Tak jsem řekl, že jedeme. Strávili jsme tam večer. Byli jsme tam na večeři, a to byl takový ten večer, kdy já už jsem Václava Havla trochu znal, znal jsem ho z poslechu rozhlasových stanic ze zahraničí. Ale musím říct, že během toho večera na mě ještě silnější dojem udělala Olga Havlová.“

• „V srpnu roku 1968 jsem měl prázdniny a dělal jsem zrovna autoškolu. Tu noc jsem špatně spal, protože jsem pořád v polospánku slyšel letadla, jedno za druhým, jedno za druhým. Takže jsem se ráno probudil, pustil jsem rádio a už jsme věděli, co se děje. U autoškoláckého auta jsem se shromáždil já, další dva kluci a instruktor. V autě jsme měli puštěné rádio, když zazněla ta dnes známá zvuková scéna, kdy v rádiu pouští československou hymnu, a do toho štěkají samopaly a kulomety, tak já byl zrovna za volantem. A řekl jsem tomu instruktorovi, že už prostě dál nemůžu a že zastavíme.“

• „A k večeři jsme tam měli nutrii. Pozor, Jirka Černý se nad tím velmi pozastavoval a povídal, že jsme tedy dopadli. Milionář Havel nám nabídl nutrii, ale musím říct, že od té doby po nutrii úspěšně pátrám. Máme ji doma tak čtyřikrát pětkrát do roka. Je to výborné maso, kam se hrabe králík.“

• 1

Vrchlabí, 25.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Samopaly okupantů štěkaly v rádiu do hymny. A bylo po autoškole

Josef Bajer a Zdeněk Mahler, 80. léta
zdroj: Archiv pamětníka

Josef Bajer se narodil 28. března 1949. S rodiči žil v obci Dolní Kalná na Trutnovsku. V patnácti letech nastoupil na zahradnickou školu, kterou úspěšně dokončil v roce 1969. Už během studií se zajímal o hudbu a kulturu a byl na ustavující schůzi Klubu spřízněných duší při divadle Semafor, který byl později přejmenován na Jonáš klub. V polovině 70. let se odstěhoval do Prahy a začal být společensky aktivní. Pravidelně moderoval večery v klubu, kam si za dobu svého působení pozval desítky zajímavých hostů. V roce 1974 začal pracovat na nizozemské ambasádě jako zahradník, ve volném čase se věnoval Jonáš klubu a přátelil se také s publicistou Jiřím Černým, kterého doprovázel po celé republice na jeho proslulé antidiskotéky. Přátelství jim vydrželo celý život. Po revoluci pracoval mimo jiné jako zahradník na Hrádečku a také ve vile Havlových na Dělostřelecké ulici. V roce 2023 žil s manželkou v obci Ždírnice na Trutnovsku.